باغ عفیف آباد شیراز، از دیگر باغ های زیبا و دیدنی در شیراز است که همواره مورد توجه گردشگران بوده است. در این باغ زیبای شهر شیراز، موزه بسیار بزرگی وجود دارد که به موزه سلاح معروف است. در باغ عفیف آباد که مشهور به باغ گلشن هم هست، گونه های گیاهی زیبایی وجود دارد که چشمان هر گردشگری را محو خود می کند. در ادامه با تاریخچه، معماری و دیگر جزئیات این باغ زیبای ایرانی آشنا می شوید.

باغ عفیف آباد و تاریخچه گُهربار

باغ عفیف آباد در شهر شیراز را می توان اُسوه کامل هنر گل ایرانی دانست. این باغ مسحور کننده ایرانی در سال 1284 هجری قمری برابر با 1863 میلادی به دست میرزا علی محمد خان قوام الملک دوم ساخته شد. باغ زیبای عفیف آباد در سال 1351 (شماره 913) با تلاش های بسیار توانست در فهرست آثار ثبت ملی ایران قرار بگیرد.

باغ عفیف آباد
نمای مسحور کننده باغ عفیف آباد شیراز

برترین مراکز تفریحی و گردشگری شیراز را ببنید

باغ عفیف آباد شهر شیراز دارای مجموعه هایی نظیر موزه اسلحه های قدیمی، کاخ سلطنتی، باغ ایرانی و ... است که این مکان ها برای بازدید عموم آزاد می باشد. به دلیل قرارگیری این باغ زیبای ایرانی در محله ای اعیان نشین، می توان دریافت که این باغ چه جایگاه ویژه و سلطنتی داشته است.

باغ عفیف آباد
محوطه باغ تاریخی عفیف آباد

وسعت باغ عفیف آباد

باغ تاریخی عفیف آباد 127 هزار متر مربع مساحت دارد و یکی از باغ های دوره صفویه به شمار می رود. این باغ از مکان های تفریحی پادشاهان محسوب می شد تا زمانی را به استراحت بپردازند. اما در زمان پادشاهان قاجار، میرزا علی خان قوام باغ عفف آباد را خریداری نمود و با ساخت یک عمارت سلطنتی در داخل باغ عفیف آباد، شکوه و جلال دیگری به باغ بخشید.

باغ عفیف آباد
گونه های گیاهی در باغ نظامی عفیف آباد شیراز

میرزا علی خان قوام پس از خریداری باغ عفیف آباد مشغول به بهسازی و مرمت آن شد تا به شکل کنونی در بیاید. میرزا علی خان یک قنات برای آبیاری درختان و گل ها در مجاورت باغ خریداری نمود. در واپسین زمان پادشاهی قاجار، این باغ به خواهر زاده میرزا قوام، عفیفه خاتون ارث رسید. وجه تسمیه باغ نیز از روی اسم عفیفه خاتون به باغ عفیف آباد نامگذاری شد.

باغ عفیف آباد از قاجار تا پهلوی

پس از مرگ عفیفه خاتون، باغ جذاب عفیف آباد به دست وارثان افتاد و آن ها در زمان پادشاهی محمد رضا پهلوی، باغ را به فرح پهلوی (همسر شاه) هدیه دادند. اما در سال 1340 در طی یک مزایده، ارتش باغ عفیف آباد را در مزایده برنده شد. پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، در زمان 29 فروردین سال 70، این باغ تاریخی و زیبا به موزه سلاح و نظامی کشور در رتبه دوم تبدیل شد.

باغ عفیف آباد
وجود درخت های نارنج در باغ کهن عفیف آباد

تنگه هرایرز شیراز، منطقه ای شگفت انگیز

معماری باغ گلشن شیراز

معماری باغ عفیف آباد یا همان باغ گلشن شیراز بسیار ساده اما جذاب است که اصلی ترین معماری مربوط به سر درب باغ می شود. چهار ستون گچی ساده در سر درب باغ تعبیه شده که الگوهای آن همانند سر ستون های موجود در تخت جمشید شیراز است. چهره 2 شیر که یک گوی را در دست یا پنجه دارند به خوبی بر پیشانی سر درب باغ دیده می شود. در قسمت دیگر و بر روی جَبین دهلیز، حکاکی هایی وجود دارد که نشان از آیین تاج گذاری پادشاهان ساسانی می دهد. بعد گذشتن از درب باغ، به یک تونل یا همان دالان برخورد خواهید کرد که شما را به محیط اصلی باغ سوق می دهد.

باغ عفیف آباد
تالار آینه کاری شده عمارت عفیف آباد

کاخ سلطنتی باغ گلشن

کاخ سلطنتی میان باغ دارای 2 طبقه ساختمانی است که حدود 30 تالار در آن وجود دارد. در قسمت شمالی و جنوبی تالار 2 بخاری مرمرین تراشیده شده که شکوهی خاص تر به باغ داده است. در طبقه همکف کاخ سلطنتی، موزه اسلحه یا همان موزه نظامی قرار گرفته که یک آب نما نیز درون آن طراحی شده است. ضمن این که پنجره هایی با رنگ های مختلف در قسمت شرقی ساختمان به خوبی دیده می شود.

بعد پشت سر گذاشتن 3 پله به طبقه دوم کاخ خواهید رسید که در هر 2 طرف آن اتاق هایی به صورت تو در تو تعبیه گردیده است. در میان این طبقه یک تالار بسیار مجلل و با شکوه دارد که از سقف چوبی شکل گرفته است. زمانی که به سقف تالار بنگرید، نقش هایی از بزم شادی، شکارگاه و گل و بوته ها را مشاهده خواهدی کرد.

باغ عفیف آباد
چهره پاییزی باغ خوشبوی عفیف آباد

با دریاچه مهارلو شیراز آشنا شوید

مقرنس ها و گچبری های زیبایی در سرتاسر دیوار تالار قابل مشاهده است که شکوهی بی نظیر به تالار داده اند. موزه عبرت نیز در  همین طبقه قرار گرفته شامل قسمت رختکن، پذیرایی، قمارخانه، نشیمن، مطالعه و پیانوی فرح پهلوی می شود. تمامی درب و پنجره این تالار از جنس شیشه های رنگی و شفاف هستند. در جَبین (جبین به معنی پیشانی است) ساختمان اصلی مراسم تاج گذاری پادشاهان ساسانی بر روی کاشی حکاکی شده است.

باغ عفیف آباد
توپ های قدیمی در جلوی درب عمارت

درب اصلی عمارت باغ از قسمت شمالی بوده که دارای مسیر پله های سنگی است. رخ خاور (خاور به معنی شرق) عمارت یک ایوان بزرگ را نشان می دهد که تمام طول عمارت را پوشانده است. رواق جنوبی و رواق شمالی (رواق به معنی ایوان است) عمارت باغ عفیف آباد از نظر تزئینات مشابه یکدیگر هستند. ضمن این که یک استخر وسیع در خان عمارت (خان عمارت به معنی جلوی عمارت می باشد) طراحی شده است. به طور کلی می توان گفت معماری کلی ساختمان ترکیبی از معماری هخامنشی ها، ساسانی ها و قاجاری ها است.

باغ عفیف آباد
وجود تان های نظامی در موزه نظامی عفیف آباد

موزه نظامی باغ عفیف آباد

موزه نظامی باغ عفیف آباد همانطور که ذکر شد در طبقه همکف کاخ سلطنتی قرار گرفته و اسلحه هایی نفیس درون آن وجود دارد. از جمله اسلحه هایی که در این موزه اعم از گرم و سرد نگهداری می شود شامل مسلسل های گوناگون، گونه های شمشیر، نیزه، زره، کلاه خود، سنگ چخماق، تپانچه، تفنگ سرپر و ... اشاره کرد.

باغ عفیف آباد
ابزار و ادوات مربوط به موزه اسلحه عفیف آباد

باغ هفت تنان شیراز، مکانی جذاب

البته علاوه بر سلاح های ذکر شده اسلحه های دیگری هم در موزه نظامی باغ عفیف آباد وجود دارند که ارزش آن ها بسیار بالا است. این اسلحه ها، اسلحله های شخصی پادشاهان قاجاری و ... (فتحعلی شاه، ناصر الدین شاه، مظفر الدین شاه، رضا شاه، محمد رضا شاه، مسلسل رئیس علی دلواری و سلاح های رزمندگان نهضت جنگل) هستند.

باغ عفیف آباد
باغی که به موزه نظامی مشهور است

کافه یا همان قهوه خانه باغ گلشن شیراز

کافه های امروزی در واقع همان قهوه خانه ها هستند که مکانی برای کشیدن قلیان و صرف چای و قهوه می باشند. در باغ عفیف آباد شیراز هم چنین مکانی طراحی شده تا شاهزاده های قاجاری مشغول خوشگذرانی و عیش و نوش شوند. تمام دیوار های قهوه خانه از جنس آجر بوده و یک حوضچه کوچک برای زیبایی بیشتر طراحی شده است.

باغ عفیف آباد
ستون های متقارن عمارت عفیف آباد

6 دکه در قهوه خانه باغ وجود دارد که روایتگر داستان های شاهنامه فردوسی می باشند. حکاکی های بسیار ظریفی نظیر ضحاک و کاوه آهنگر، زال و سیمرغ، نبرد رستم و سهراب، نبرد سهراب و اسفندیار، نبرد تهمتن و دیو سفید به خوبی در حجره های این قهوه خانه دیده می شود.

باغ عفیف آباد
قهوه خانه باغ تاریخی عفیف آباد

گرمابه باغ عفیف آباد

حمام از دیرباز تا کنون برای نظافت افراد مورد استفاده قرار می گرفته است. از این رو در باغ زیبای عفیف آباد هم حمامی وجود دارد که از نظر ساختار، همانند دیگر حمام های سنتی می باشد. وجود خزینه های سرد و گرم (آب انبار سرد و گرم) اصلی ترین عضو حمام های سنتی است. خزینه آب گرم به وسیله دیگ های مسی که در کف خزینه جایگذاری شده بودند گرم می شدند.

باغ عفیف آباد
لوازم عتیقه در طبقه دوم عمارت

در بام حمام شما می توانید گنبد یا قبه ای را همراه مناره مشاهده کنید. از همه چشم نواز نقوش های موجود بر دیوارهای حمام می باشد که روایتگر داستان های ایران باستان است. نقش "فرهاد در کوه بیستون" (مکانی تاریخی و تفریحی در کرمانشاه) و دیدار مردم با "خسرو پرویز" (پادشاه ساسانی که نامه پیامبر را پاره کرد) از جمله این حکاکی ها هستند.

باغ عفیف آباد
گرمابه باغ سنتی عفیف آباد

باغ جنت شیراز در یک نگاه

باغ عفیف آباد شیراز چه امکاناتی دارد؟

باغ عفیف آباد شهر شیراز هم مانند دیگر مکان های تفریحی و گردشگری شیراز دارای امکاناتی است. این امکانات رفاه حال گردشگران را به خوبی فراهم می کند تا از بازدید خود نهایت لذت را ببرند. این امکانات شامل سرویس بهداشتی های متعدد، قسمت اجاره لباس محلی، زمین تنیس، زمین والیبال، تالار مراسم، تابلوهایی برای راهنمایی گردشگران، فروشگاه صنایع دستی برای خرید سوغاتی، غرفه ای برای ارائه غذاهای فست فودی و ... می شود. به دلیل مالکیت این باغ توسط ارتش، باید هماهنگی های لازم برای برگزاری مراسم یا همایش با هماهنگی قبلی انجام گردد.

باغ عفیف آباد
نمای دیگری از محوطه باغ

باغ عفیف آباد شیراز را در چه زمانی ببینیم؟

شیراز شهر گل نرگس و نارنج ها است، پس اگر می خواهید عطر خوش نارنج های سرمست کننده را ببوئید و از هوایی فوق العاده عالی لذت ببرید، اواخر فروردین و اردیبهشت بهترین زمان بازدید از باغ عفیف آباد و شهر شیراز می باشد. در این برهه درخت های نارنج شکوفه می دهند و تمام شهر را سرشار از بوی خوش می کنند.

باغ عفیف آباد
وجود گردشگران در باغ زیبای عفیف آباد

در ماه های ذکر شده تمامی باغ های شیراز سرسبز هستند و زیبایی وصف نشدنی را به چشمان گردشگران هدیه می دهند. هرچند بازدید از این باغ زیبای ایرانی در فصل تابستان هم خالی از لطف نیست، چون هوای باغ عفیف آباد در تابستان بسیار خنک تر از دیگر مناطق شهر شیراز است.

باغ عفیف آباد
نقاشی های پیشانی عمارت عفیف آباد

باغ تاریخی عفیف آباد به چه جاذبه هایی نزدیک است؟

با این که باغ زیبای عفیف آباد خودش جاذبه ای دیدنی به شمار می رود، اما در این قسمت قصد داریم به معرفی جاذبه های نزدیک به این مکان نیز اشاره کنیم. این جاذبه ها هم در اطراف باغ عفیف آباد هستند هم در شهرستان های شیراز که بازدید هر یک از آن ها تجربه ای دلچسب خواهد بود.

باغ عفیف آباد
عمارت زیبای عفیف آباد در فصل بهار

باغ ارم شیراز، نزدیک جاذبه با باغ گلشن

باغ ارم شیراز یکی دیگر از مجموعه باغ های ایرانی است که از نظر وسعت و زیبایی کم نظیر است. باغ ارم شیراز به دلیل وجود سروهای گوناگون و گونه های گیاهی مختلف، به باغ گیاه شناسی شیراز نیز مشهور می باشد. هرچند که این باغ خیره کننده توسط دانشگاه شیراز خریداری شده تا تحقیقاتی پیرامون معماری و گونه های گیاهی توسط دانشجویان انجام شود. از باغ ارم تا باغ گلشن کمتر از 5 کیلومتر فاصله وجود دارد.

​​​​باغ عفیف آباد
غروب آفتاب در باغ تاریخی عفیف آباد

مسجد نصیر الملک شیراز یا مسجد صورتی

از دیگر جاذبه های نزدیک به باغ مسحور کننده عفیف آباد می توان به مسجد نصیر الملک شیراز اشاره کرد. این مسجد که به مسجد صورتی معروف است، تنها مسجدی می باشد که با چنین ساختار و معماری طراحی شده، چون در بیشتر مساجد رنگ های فیروزه ای و طلایی کاربرد دارد. فاصله مسجد نصیر الملک تا باغ گلشن به 6 کیلومتر می رسد.

​​​​باغ عفیف آباد
نمایی از خان عمارت

شاهچراغ برترین مکان مذهبی نزدیک باغ گلشن

محمد بن موسی کاظم (ع) ملقب به شاهچراغ، برادر اصلی حضرت علی بن موسی الرضا (ع) است. شاهچراغ بعد از حرم مطهر امام رضا (ع) و حرم حضرت معصومه (ع) سومین مکان مذهبی مهم ایران محسوب می شود. داستان های بسیاری درباره شاهچراغ نقل شده که برای کسب اطلاعات می توانید به مقاله انحصاری محمد بن موسی کاظم (ع) مراجعه نمایید. فاصله شاهچراغ تا باغ گلشن به 6 کیلومتر می رسد.

​​​​باغ عفیف آباد
گرفتن عکس یادگاری با عمارت عفیف آباد

مجموعه تاریخی وکیل شیراز

یکی دیگر از مکان های بسیار معروف و مشهور در شهر شیراز، مجموعه تاریخی وکیل (حمام وکیل شیراز، مسجد وکیل شیراز، بازار وکیل شیراز) می باشد که در مرکز شهر شیراز قرار گرفته است. این مجموعه تاریخی توسط پادشاه با کفایت سلسله زندیه، کریمخان زند احداث شده که ارگ کریمخان هم میراثی دیگر از این پادشاه است. فاصله مجموعه تاریخی وکیل تا باغ گلشن کمتر از 7 کیلومتر می باشد.

​​​​باغ عفیف آباد
سرو های بلند قامت در باغ عفیف آباد

کدام هتل شیراز به باغ عفیف آباد نزدیک تر است؟

مسلماً یکی از دغدغه های اصلی گردشگران برای سفر به شهر شیراز یا دیگر شهرهای سیاحتی، انتخاب اقامتگاهی با دسترسی مناسب است. از این رو در این بخش به شرح مختصری از هتل های شیراز پرداخته ایم تا شما با توجه به قیمت، موقعیت و امکانات آن تصمیم به رزرو هتل در نزدیکی باغ عفیف آباد در شیراز بگیرید.

​​​​باغ عفیف آباد
جویبار باغ مسحور کننده عفیف آباد

هتل ساسان شیراز

هتل ساسان شیراز یک هتل 3 ستاره است که از نظر کیفیت به نسبت مطلوب بوده و از قیمتی منصفانه برخوردار می باشد. این هتل شیراز در 4 کیلومتری باغ عفیف آباد قرار گرفته و دارای امکانات رفاهی مطلوب می باشد. هزینه هر شب اقامت در این هتل شیراز حدود 170 هزار تومان می باشد.

​​​​باغ عفیف آباد
پنجره های چوبی afif abad garden

اقامتگاه خانه باغ شیراز

جذاب ترین اقامتگاه سنتی در نزدیکی باغ گلشن شیراز، همین اقامتگاه خانه باغ شیراز است که مربوط به یک خانواده سلطنتی می باشد. از همه جذاب تر نام اتاق های این مکان اقامتی است که به نام مشاهیر بزرگی همچون نیما یوشیج، حسین پناهی، فروغ فرخزاد و ... نامگذاری شده اند.

​​​​باغ عفیف آباد
نمای دیگری از محوطه باغ

هتل پارس شیراز

اگر می خواهید در یک هتل 5 ستاره و لوکس در نزدیکی باغ عفیف آباد اقامت داشته باشید، پیشنهاد ما به شما هتل پارس شیراز است. هتل پارس شیراز یکی از بهترین هتل ها در سطح شیراز محسوب می شود که از نظر امکانات، خدمات و ... بسیار عالی است. هزینه هر شب اقامت در این هتل 5 ستاره به بیش از 300 هزار تومان می رسد.

​​​​باغ عفیف آباد
گل های زیبا در مقابل عمارت

چگونه به باغ عفیف آباد برویم؟

اگر با خودروی شخصی راهی شهر شیراز شده اید و می خواهید به باغ گلشن بروید، باید وارد بلوار استقلال شیراز بشوید. به دلیل غربی و شرقی بودن این خیابان می توانید از هر قسمت شهر وارد آن شوید، سپس از طریق بلوار بعثت که در نزدیکی آمادگاه رستمی قرار گرفته به باغ عفیف آباد بروید. ناگفته نماند که برای جای پارک خودرو، مکانی تعبیه نشده است.

​​​​باغ عفیف آباد
شکوه باغ عفیف آباد

قطار شهری یکی از بهترین وسایل حمل و نقل عمومی می باشد که در کلان شهرهای ایران از جمله شهر شیراز وجود دارد. بدین سبب می توانید با سوار شدن متروی شیراز، در ایستگاه شهید آوینی پیاده شوید و در نهایت با چندین دقیقه پیاده روی یا چند دقیقه با تاکسی، به باغ ذکر شده برسید. اگر هم می خواهید با اتوبوس بروید باید در ایستگاه زرهی، نزدیک باغ پیاده گردید.

اگر هم با هواپیما و قطار به شهر شیراز رفته اید، می توانید با گرفتن تاکسی های اینترنتی بدون هیچ دغدغه ای از بابت پارک خودرو یا نداشتن آدرس، به باغ زیبای گلشن یا عفیف آباد برسید. توجه داشته باشید که تمامی نرم افزارهای مربوط به تاکسی های اینترنتی نیازی به بروز رسانی مجدد در شهرهای مختلف ندارند.

​​​​باغ عفیف آباد
عکاسی در باغ تاریخی عفیف آباد

باغ عفیف آباد شیراز در کجا قرار دارد؟

محله عفیف آباد در بلوار ستّار خان جای گرفته که آدرس باغ جذاب عفیف آباد است. محله عفیف آباد یکی از محله ها و منطقه های اعیان نشین در شهر شیراز به شمار می رود. در ادامه عکس باغ عفیف آباد، ساعت کاری باغ عفیف آباد، ورودی باغ عفیف آباد و ... در سوالات متداول شرح داده شده است.

باغ عفیف آباد شیراز کجاست؟

باغ عفیف آباد مشهور به باغ گلشن در محله عفیف آباد، بلوار ستّار خان قرار گرفته است.

آیا باغ عفیف آباد باز است؟

با توجه به وضعیت فعلی باغ عفیف آباد تعطیل است، اما با توجه به بهبود وضعیت کرونا، ممکن است باغ عفیف آباد باز شود.

ورودی باغ عفیف آباد چقدر است؟

آخرین هزینه ورودی باغ عفیف آباد 5 هزار تومان بوده که بعد از بازگشایی ممکن است قیمت ورودی آن تغییر کند.

ساعت کاری باغ عفیف آباد چگونه است؟

ساعت کاری باغ عفیف آباد از ساعت 8 صبح تا 8 شب می باشد که البته در فصل های تابستان و زمستان ممکن است ساعت تغییر کند.

بیشتر بخوانید :
منابع :