مسجد وکیل شیراز یکی از جاذبه های مهم در شهر زیبای شیراز است که به دستور کریم خان زند ساخته شد. این مسجد که به مسجد شاهی معروف است در ضلع غربی بازار وکیل قرار گرفته و در آخر راسته شمشیر گرها (کسانی که شمشیر درست می کرده اند) جای گرفته است. ناگفته نماند مساحت مسجد وکیل شیراز به 8660 متر مربع می رسد. پرشین هتل که سایت جامع رزرو هتل و رزرو تور است می خواهد شما را با این مکان مذهبی و تاریخی آشنا کند.

مسجد وکیل شیراز میراثی از سلسله زندیه بوده که طرح این مسجد به صورت 2 ایوانی می باشد و 2 شبستان جنوبی و شرقی در آن تعبیه شده است. در زمان کریم خان زند این مسجد فقط برای استفاده از خانواده های سلطتی مرسوم بوده که وجه تسمیه آن (مسجد سلطنتی) نیز همین امر می باشد. از سال ساخت این مرکز مذهبی اطلاعاتی در دسترس نیست، اما این مسجد تاریخی در سال 1187 هجری قمری افتتاح شده است.

معرفی مراکز مذهبی شیراز با یک کلیک

مسجد وکیل شیراز
مسجد زیبای وکیل شیراز

مساحت شبستان جنوبی مسجد تاریخی وکیل شیراز چقدر است؟

مسجد وکیل شیراز در شبستان جنوبی خود مساحتی بالغ بر 5000 متر مربع را طراحی کرده است. در این شبستان، منبری مرمری وجود دارد که 14 پله داشته که همین سنگ های مرمر، بر زیبایی این شبستان افزون کرده تا زبان هر کسی را به تحسین بگشاید. طبق برخی روایات این سنگ مرمر یکپارچه از شهر مراغه به دستور کریم خان، آورده شده است.

مسجد وکیل شیراز
کاشی های هفت رنگ مسجد وکیل در استان فارس

مسجد وکیل شیراز علاوه بر موارد ذکر شده، در شبستان جنوبی خود ستون های قرینه و هماهنگ همراه با معماری مارپیج دارد که نشان دهنده هنر اصیل و معماری ایرانی می باشد. تعداد ستون های فوق الذکر 48 عدد بوده که یک بسیار جالب توجه است؛ آن هم محبوب بودن شبستان جنوبی نزد گردشگران تور شیراز است.

مسجد نصیر الملک شیراز مشهور به مسجد صورتی

مسجد وکیل شیراز
نمایی از صحن مسجد تاریخی وکیل شیراز

طاق، کاشی کاری و معماری مسجد زیبا وکیل شیراز 

در ضلع شمالی مسجد وکیل شیراز، طاقی بسیار بلند وجود دارد که لقب آن طاق مروارید می باشد. در اطراف این طاق زیبا آیاتی از قرآن کریم به خط ثلث قلم درشت، حکاکی شده و طرز نوشتن این آیات به صورت هلالی می باشد. در کاشی کاری های زیبای این مسجد از کاشی های فوق العاده زیبای هفت رنگ استفاده شده و تمامی معرق ها و تزئینات داخلی به صورت ماهرانه ای ساخته شده است.

مسجد وکیل شیراز
ستون های داخل شبستان مسجد تاریخی وکیل شیراز

طاق رومی از دیگر طاق های زیبا و دیدنی در مسجد تاریخی وکیل است که 2 کتیبه  در آن جای گرفته اند. هر کدام از این کتیبه ها با کاشی های لاجوردی خشتی کار شده اند و با خط ثلث سفید، آیه هایی از قرآن کریم و نام خطاط آن حکاکی شده است.

البته این کتیبه ها به دوره فتحعلی شاه تعلق دارد و در زمان قاجار به مسجد وکیل هدیه داده شده اند. صحن این مسجد زیبا وسیع بوده و یک حوض قدیمی با سبک معماری عجیب در میان صحن و سرای مسجد جای گرفته است. دلیل ساخت حوض وسط صحن، ایجاد مکانی جهت وضو با آب زلال و تمیز برای نمازگزاران می باشد.

محمد بن موسی کاظم (ع) مامن دل های عاشق

مسجد وکیل شیراز
نگارگری های داخل مسجد وکیل شیراز

در این مسجد تاریخی شیراز علاوه بر طاق مروارید، طاق های دیگری به نام  طاق سردر ورودی و طاق ورودی به شبستان بزرگ نیز وجود دارد. لازم به ذکر است وجود همین طاق ها سبب استحکام بنا می شود تا در طی زمان و حوادث طبیعی رخ عوض نکنند. جهت رویت این بنای با شکوه تاریخی از قسمت شمالی مسجد وکیل، باید وارد صحن شوید و چند ساعتی را وقت بگذرانید تا محو شگفتی آن شوید.

مسجد وکیل شیراز
ورودی مسجد دیدنی وکیل شیراز

چرا مسجد وکیل تاریخی شیراز گنبد ندارد؟

شاید برای شما هم جای سوال باشد که چرا مسجد زیبای وکیل شیراز، مانند دیگر همتایان خود گنبد ندارد؟ دلیل این مسئله مردمی بودن پادشاه کریمخان زند است که دستور دارد بر بالای مسجد گنبدی نسازند و تمامی چشمه های شبستان به یک مقیاس باشند. این امر به این معنی است که پادشاه نمی خاسته هیچ تفاوتی میان مردم و جایگاه پادشاه باشد. این مکان مذهبی و تاریخی شیرازدر تیرماه 1311 به ثبت اثار ملی ایران رسید و توسط سازمان اوقاف و امور خیریه شهر شیراز؛ مورد حمایت و مرمت قرار گرفت.

مسجد وکیل شیراز
کاشی کاری های بی بدیل مسجد زیبای وکیل در شیراز

وصف مسجد وکیل از زبان پیرلوتی، جهانگرد فرانسوی

پیرلوتی یک جهانگرد فرانسوی است که سفرنامه به سوی اصفهان وی فوق العاده مشهور است و او در همین کتاب مسجد لاجوردی وکیل شیراز را چنین توصیف می کند: موفق شدم امروز داخل مسجد وکیل شوم تا از زیبایی های آن دیدن کنم، این مکان به قدری زیبا است که اگر شب در این جا بمانم به تمام مکان های ممنوعه خواهم رفت تا شگفتی آنان را ببینم. مردم شیراز با من خوشرو هستند و از من پذیرایی می کنند. نقش و نگار و معماری مسجد بسیار بی آلایش اما مسحور کننده است و در تمام مکان های مسجد مینا کاری و رنگ های قرمز و سبز، چشمان شما را می نوازد. بیراه نیست اگر بگویم در کاخی لاجوردی و فیروزه ای هستم.

مسجد وکیل شیراز
نمای دیگری از کاشی های رنگارنگ مسجد وکیل در شیراز

آدرس و مکان های دیدنی نزدیک به مسجد جذاب وکیل شیراز

این مکان مذهبی و تاریخی شیراز در خیابان طالقانی قرار گرفته و به بسیاری از ابنیه های شهر دسترسی دارد. بازار وکیل و حمام وکیل که در مجاورت مسجد قرار دارند، ولی حرم مطهر شاهچراغ که از دیگر مراکز مذهبی شیراز است نیز، فاصله ای بسیار اندک تا مسجد ذکر شده دارد. اگر به فکر رزرو هتل شیراز در نزدیکی مسجد وکیل هستید، پیشنهاد می کنیم هتل سنتی وکیل شیراز را اتخاب نمایید.

بیشتر بخوانید :
منابع :