شهر شیراز، شهری که به شعر و ادب و شهر عشاق معروف است. هر چند در شهر شیراز مکان های تفریحی و جاذبه های فراوانی وجود اما در این مطلب می خواهیم به یکی از اعجوبه های طبیعی در شیراز بپردازیم که با نام های دریاچه مهارلو، دریاچه ماهارلو، ماهلویه و دریاچه صورتی شناخته می شود.

دریاچه مهارلو شیراز که به دریاچه صورتی مشهور است، مساحتی بالغ بر 600 کیلومتر مربع دارد. وجه تسمیه این دریاچه، روستایی به نام مهار لو است که یکی از روستاهای دیدنی به شمار می رود. این روستا در ارتفاعات استان فارس قرار گرفته که همین امر سبب سرشار بودن آب دریاچه است.

مراکز تفریحی و گردشگری شیراز را بشناسید

دریاچه مهارلو شیراز
تصویری زیبا از دریاچه مهارلو شیراز

دریاچه مهارلو شیراز، شیرین است یا شور؟

دریاچه مهارلو شیراز یک دریاچه نمک است که به دلیل سولفات های سدیم، مکانی برای استخراج نمک نیز به شمار می رود. این دریاچه به دلیل این که رنگ صورتی دارد، بسیار مورد چالش قرار گرفته که علت آن چیست؟ در عنوان های بعدی به این پرسش، پاسخ داده شده است.

رودخانه خوشك، رودخانه ای فصلی است كه از شهر شیراز می گذرد. در حوادث شدید بارندگی، بیشتر آب این سیلاب ها به بستر این دریاچه می ریزد. آب دریاچه به طور معمول در آخر فصل تابستان به دلیل گرمی هوا تبخیر می شود که همین علت سبب پدید آمدن سفیدی دریاچه است.

دریاچه مهارلو شیراز
رنگ زیبای دریاچه صورتی شیراز

دریاچه مهارلو شیراز به چه دلیل رنگ صورتی یا قرمز دارد؟

این که دریاچه زیبای مهارلو شیراز اعجوبه ای طبیعی محسوب می شود شکی نیست، اما دلیل رنگ صورتی یا قرمز آن چیست؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم، وجود جلبک های دونالیلا سالینا است که شکوفا شده و به رنگ صورتی یا قرمز کمرنگ در می آیند. جلبک دونالیلا سالینا با ترشح نوعی بتاکاروتن موجب تغییر رنگ دریاچه شده که این نوع جلبک، هیچ خطری برای محیط زیست ندارد.

دریاچه مهارلو شیراز
موجودات زنده در دریاچه جذاب مهارلو شیراز

تنگه هرایرز شیراز، طبیعتی شِگِرف در دل درّه

اما به اشتباه برخی تصور می کنند دلیل رنگ قرمز دریاچه نمک مهارلو، کشند قرمز است.کشند قرمز، نوعی جلبک است که در بدو شکوفایی خطری برای محیط زیست ندارد؛ ولی با گذشت زمان و تولید سم موجب می گردد تا ذخیره آبزیان و گونه های دریایی کاهش چشمگیری داشته باشد و به کلی از بین بروند. خوشبختانه این دریاچه شیراز  از این امر مستثنی بوده که دلیل آن در سطر بالا ذکر شد.

آیا دریاچه مهارلو شیراز، زیستگاه پرندگان و جانوران است؟

پرندگان مهاجر بسیاری در این دریاچه می زیسته اند که به جهت خشکسالی های پی در پی، وجود پرندگان مهاجر کاهش فراوانی داشته است. جالب است بدانید که در این دریاچه استان فارس، هیچ ماهی وجود ندارد. اما این بدان معنی نیست که هیچ موجودی در این دریاچه زندگی نمی کند.

دریاچه مهارلو شیراز
تصویر یک بانو در کنار دریاچه صورتی مهارلو شیراز

مارمولک، لاک پشت، مار و ... از جمله گونه هایی هستند که در دریاچه زیبای مهارلو زیست دارند. پرندگان مهاجر زمستانی و پرنده های بومی، از دیگر گونه های جانوری دریاچه نمک مهارلو هستند. پلیکان، باکلانز ، هرتز، هرون، بوتیرام ، فلامینگو، اردک و ...نام پرندگان دریاچه صورتی می باشد.

توصیف روستای مهارلو شیراز

روستای مهارلو استان فارس در ضلع جنوب شرقی شیراز قرار گرفته است. طبق شواهد و قرائن موجود، قدمت این روستا به دوران صفویه بر می گردد. خانه هایی که در این روستا بنا شده طاق های بلندی دارند که پنجره های قوسی شکل، زیبایی خیره کننده ای به این خانه ها داده است.

باغ جنت شیراز، یادگاری از عهد پادشاهان قاجار

دریاچه مهارلو شیراز
وجود سنگ نمک در دریاچه صورتی شیراز

پوشش گیاهی روستا و درختان موجود در آن شامل درختان انار، انجیر و بادام می شود که در همسایگی چشمه های آب معدنی قرار گرفته اند. اهالی روستای مهارلو معتقد هستند که آب چشمه ها برای امراض پوستی، مفید و شفا دهنده می باشند. در این روستا قبرستانی تاریخی و یک زیارتگاه که منصوب به خدیجه بانو یا بی بی شریف می شود قرار دارد.

مسیر دریاچه مهارلو از شیراز به این گونه است که باید از شهر شیراز به سمت فسا دور شوید تا به ابتدای دریاچه صورتی برسید. سپس یک جاده آسفالت حدوداً 56 کیلومتری را خواهید دید که در امتداد دریاچه ی زیبای مهارلو قرار گرفته و شما را به این اعجوبه ی طبیعی خواهد رساند.

دریاچه مهارلو شیراز
دریاچه مهارلو در شیراز از زاویه دیگر

فاصله شیراز تا دریاچه مهارلو چقدر می باشد؟

به طور دقیق می توان گفت فاصله شیراز تا دریاچه مهارلو 30 کیلومتر است که با جستجو در گوگل مپ، مسیر دقیق آن به 29.2 کیلومتر می رسد. اگر با خودروی شخصی عازم شیراز شده اید و قصد دارید به دریاچه صورتی بروید، کمتر از 1 ساعت و 30 دقیقه رانندگی خواهید داشت.

وضعیت دریاچه مهارلو امروز چگونه است؟

متاسفانه با کم مهری برخی مسئولین وضعیت امروز این دریاچه، بسیار وخیم است. بی توجهی گردشگران به نریختن زباله، آسیب های زیست محیطی و خشکسالی از جمله وضعیت فعلی دریاچه نمک مهارلو است که با توجه مسئولین مربوطه، می تواند این اعجوبه ی طبیعی همچنان زنده بماند.

بیشتر بخوانید :
منابع :