آب انبار باسیلیکا سیسترن استانبول از کهن ترین بناهای شهر زیبای استانبول می باشد که قدمتی 1500 ساله دارد. ممکن است با دیدن یا شنیدن قدمت این بنای قدیمی تعجب کنید و باورتان نشود، اما این تاریخ کاملا صحیح است و با دیدن این بنا بیشتر شگفت زده خواهید شد. چون هنوز پایه های مرمری استواری دارد و حالا حالاها قصد فرو ریختن ندارد. ظاهر مستحکم آن باطنی است، گویا انگار تلاش می کند همچنان باقی بماند. پرشین هتل که مرجع رسمی رزرو تور و رزرو هتل است در این مطلب می خواهد به توصیف این جاذبه ی تاریخی بپردازد.
آب انبار باسیلیکا سیسترن استانبول با حوادث طبیعی بسیاری جنگیده و دوران های زیادی را به چشم دیده و جنگ های بسیاری را از سر گذرانده تا اکنون عظمت خود را به رخ گردشگران تور استانبول بکشد. ممکن است 1000 سال دیگر هم این بنای تاریخی که از مراکز تفریحی و گردشگری استانبول نیز محسوب می شود، وجود خود را همچنان حفظ کند.

آب انبار باسیلیکا سیسترن استانبول در چه مکانی واقع است؟
آب انبار جذاب باسیلیکا سیسترن استانبول در دوران بیزانس و در ضلع جنوب غربی مسجد ایا صوفیه ساخته شد. این آب انبار تاریخی مهم ترین و بزرگ ترین منبع تامین آب مردم آن زمان ترکیه بوده است. این بنای متروکه قدیمی که اکنون به جاذبه ی گردشگری تبدیل شده، قادر به نگه داشتن 80000 متر مکعب آب در خود بوده و مردم از بابت تامین آب شرب خود آسوده خاطر هستند.
آب انبار تاریخی باسیلیکا سیسترن استانبول دارای 336 ستون از جنس مرمر با ارتفاع 9 متری می باشد که در 12 ردیف به صورت منظم قرار گرفته اند. با دیدن این انبار و قدم زدن در آن، متوجه خنکی آن خواهید شد و این خنک بودن هوا باعث سر زندگی شما می شود. مجسمه سر مدوسا (یکی از اساطیر یونان باستان) طبق خواسته پادشاه ژوستینیانوس اول در داخل این بنا به کاربرده شده که بر زیبایی و چیدمان هنری این آب انبار افزوده است.

یکی از مجسمه های سر مدوسا به صورت وارونه در زیر یکی از ستون ها قرار داده شده و دیگری به صورت افقی، ستون دیگری را تحمل می کند. کاربرد حالت قرار گرفتن سرهای مدوسا برای بهتر نگه داشتن ستون ها می باشد، اینگونه معماری داخلی این آب انبار از دیگر بنا های تاریخی متمایز می شود. بعد از فتح قسطنطنیه، عثمانی ها در سال 1453 میلادی آب انبار باسیلیکا را بستند و بعد از آن با بی توجهی حاکمان و مسئولان آب انبار، اکنون به بازسازی و مرمت احتیاج دارد.

آب انبار تاریخی باسیلیکا، زباله دانی عصر عثمانی
در زمان عثمانی ها آب انبار باسیلیکا به زباله دانی تبدیل شد و هیچکس دلسوزی به این بنای باستانی نداشت، بعد از گذشت یک قرن در سال 1545 دانشمندی به نام پتروس ژیلیوس درباره این آب انبار تحقیق و جست وجو کرد و درخواست توجه دولت آن زمان را داشت. اما موفق نشد و آب انبار همچنان زباله دانی باقی ماند. بعد از گذشت چند صد سال این بنا مورد توجه مسئولان در سال 1980 قرار گرفت و تصمیم به تمیز کردن، لایه برداری و بازسازی کردن این مکان تاریخی گرفتند.
اکنون بنای باسیلیکا از معروفیت و محبوبیت خاصی برخوردار است و از سرتا سر جهان گردشگرانی برای بازدید این بنا گرد هم می آیند و از وجود ذهن خلاق طرح ها ونگارگری های متنوع معماران دوران 1500 سال پیش شگفت زده می شوند. امروزه جهت رفاه گردشگران تور استانبول در اطراف بنای باستانی باسیلیکا رستوران،کافی شاپ و بسیاری از هتل های استانبول ساخته شده تا بعد از بازدید توریست ها از این بنای باشکوه و عظیم، خستگی از تن در کنند و غذایی میل نمایند.

معماران این بنای تاریخی گذرگاه هایی جهت رفت و آمد های راحت گردشگران در داخل بنا ساخته اند که دیدن از همه جای آب انبار، برایشان ممکن شود. اینگونه مسئولان کشور ترکیه در تلاش اند گردشگران بسیاری را برای بازدید از این بنا به شهر استانبول بکشانند و درآمدزایی کنند. مسئولان برای تمیز نگه داشتن آب انبار باسیلیکا، ماهی هایی در آب های کم عمق این بنا قرار داده اند تا آب را تمیز و شفاف نگه دارد، اینگونه نیازی به تمیز کردن مداوم آب های آب انبار نخواهد بود.
وجود این ماهی های کوچک، زیبایی خاصی به آب انبار بخشیده است. این آب انبار تاریخی در منطقه فاتح، تاریخی ترین نقطه استانبول واقع شده که مسجد ایا صوفیه، کاخ توپکاپی و مسجد سلطان احمد استانبول در چند کیلومتری این بنای تاریخی قرار دارند و خیلی راحت در مدت زمان کمی با پیاده روی اندک، می توان از این مکان های دیدنی بازدید کرد.
