اماکن زیارتی و مذهبی استانبول

معرفی جامع ابنیه های مذهبی استانبول به همراه مساجد و مراکز مذهبی استانبول

مراکز مذهبی استانبول عضو جدایی ناپذیر از جاذبه های استانبول است که هر گردشگری مایل است این مراکز مذهبی را مشاهده کند. حال پرشین هتل پرتال رسمی رزرو هتل و رزرو تور، می خواهد به شرح اماکن مذهبی در شهر قسطنطنیه بپردازد. این آگاهی سبب می شود تا در زمان برگزاری تور استانبول بتوانید با دیدی کامل به ابنیه های مذهبی مراجعه نمایید. در ادامه با تاریخچه مذهب و جاذبه های مذهبی استانبول آشنا خواهید شد.
مراکز مذهبی استانبول مختص به قشر مخصوصی از جامعه نیست، زیرا تمامی ادیان می توانند به مراکز مذهبی چه در استانبول و چه در دیگر شهر ها مراجعه کنند تا مگر با دیدن اینگونه جاذبه ها شیفته دین اسلام شده و کمی تامل نمایند. کشور ترکیه بیش از 68 میلیون نفر جمعیت دارد که مردم مختلفی با ادیان های متفاوت در این کشور زندگی می کنند. ولی عمده مذهب مردم ترکیه، اسلام (اهل تسنن) است که البته یهودی ها و مسیحیت هم در رسته این مذاهب قرار می گیرند.
مراکز مذهبی استانبول چه مسجد باشد و چه کلیسا، مورد احترام تمام مردم علی الخصوص اهل تسنن شافعی و اهل تسنن حنفی است. این امر به وضوح دیده می شود، چون بسیاری از مساجد استانبول در کنار کلیساها و کنیسه ها جای گرفته اند. چه بسا که برخی از این مسجد ها (مسجد ایا صوفیه) در زمان گذشته کلیسا بوده اند. لازم به ذکر است گسترده شدن دسته حنفی به وسیله دولت سلجوقیان و عثمانی ها صورت گرفته است. در ادامه با اماکن مذهبی استانبول آشنا خواهید شد.

مسجد سلطان احمد، مسجدی به رنگ آسمان

استانبول که به شهر هزار مسجد معروف است دارای مراکز مذهبی بسیاری است که از مهم ترین و برجسته ترین آن ها می توان به مسجد سلطان احمد استانبول اشاره کرد. این مسجد که یکی از مراکز تفریحی و گردشگری استانبول محسوب می شود، از ساختاری فوق العاده شگفت انگیز برخوردار است که زبان هر گردشگری را به تحسین گشوده است. البته که معماری این مسجد استانبول اسلامی است، اما عمده این بنا به سبک معماری عثمانی ها نیز ساخته شده است.
مرکز مذهبی استانبول همچون سلطان احمد، نه تنها برای مسلمانان بلکه برای دیگر ادیان ها هم قابل احترام است. شاید با خود بگویی چرا به این مسجد، مسجد آبی می گویند؟ دلیل وجه تسمیه آن وجود کاشی کاری های ظریف و زیبای فیروزه ای است که رنگ و جلایی آسمانی به آن داده و رنگ آن همانند آسمان آبی می باشد.
 از این رو مسجد سلطان احمد را نیز مسجد بلو یا آبی می نامند. مسجد سلطان احمد همانگونه که از نامش پیدا است، به دستور سلطان احمد اول بعد از 40 سال ساخته شد. ساخت این بنای مذهبی استانبول 9 سال به طول انجامید و سپس با شکوه و جلالی خاص مورد بهره برداری قرار گرفت. پلان معماری مسجد به صورت مکعب مربع است که و فضای خارجی آن، جشنواره ای از گنبد ها و شبهه گنبدها است که زیبایی ملموسی به این مرکز مذهبی استانبول داده و نمایانگر انتهای گنبد اصلی است. 
 200 پنجره نور گیر و 20 هزار کاشی دست ساز مزین شده از شاخصه های این بنای مذهبی محسوب می شود که البته با لوستر هایی بزرگ هم روشنایی آن در شب کامل می شود. شاید این سوال برای شما پیش بیاید که چرا مسجد سلطان احمد در مقابل مسجد ایا صوفیه است؟ برای دریافت پاسخ سوال خود می توانید به مقاله مسجد سلطان احمد، جواهر آبی استانبول مراجعه نمایید.

مسجد ایا صوفیه استانبول، بزرگ ترین کلیسا در طی 1000 سال

شاید الان بگویید مسجد چه ربطی به کلیسا دارد؟ ربط این مسئله اینجا است که مسجد ایا صوفیه کنونی استانبول، در زمان های گذشته کلیسایی بوده که برای 1000 سال، بزرگ ترین کلیسای ارتدوکس در جهان شناخته می شده است. اما با ساخت کلیسای سویل اسپانیا، لقب ذکر شده از کلیسای ایا صوفیه گرفته شد و به کلیسای سویل تعلق گرفت. حال از این موضوع بگذریم و به شرح وضعیت کنونی مسجد ایا صوفیه بپردازیم. 
مسجد ایا صوفیه استانبول در قرن 6 بعد از میلاد مسیح و در دوران پادشاهی بیزانس ساخته شد  اما در سال 1453 میلادی توسّط سپاه عثمانی مورد تصرف قرار گرفت و به دستور سلطان محمد دوم عثمانی تغییر کاربری آن از کلیسا به مسجد صادر گردید. معماری جذاب و دیدنی مسجد ایا صوفیه، تبدیل به الگویی شد تا دیگر مراکز مذهبی استانبول هم شبیه آن ساخته شوند اما با معماری اسلامی. 
مسجد ایا صوفیه استانبول نامی اساطیری دارد که صوفیا نام داشته و به معنی خدای هوشمند و درایت است. در این مسجد زیبای استانبول اشیاء فوق العاده گران و عتیقه ای وجود دارند که همین مسئله سبب شد مسجد ایا صوفیه به موزه ای تبدیل شود که جهت اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله 10 موزه برتر استانبول مراجعه کنید. مسجد سلطان احمد و مسجد ایا صوفیه در منطقه فاتح قرار گرفته اند که مهم ترین نقطه برای گردشگران تور استانبول است. جهت رزرو هتل استانبول نزدیک به این مسجد می توانید هتل سلطان احمد بسفروس را انتخاب نمایید یا به مقاله دانستنی هتل استانبول مراجعه نمایید.

بیشتر آگاه شوید: منطقه فاتح استانبول، تاریخی ترین نقطه شهر

مسجد سلیمانیه استانبول و آرامگاه سلطان سلیمان و خرم سلطان

مسجد سلیمانیه استانبول دومین مسجد بزرگ در قسطنطنیه محسوب می شود که دستور ساخت آن در سال 1550 صادر شد و در سال 1557 به اتمام رسید. این مسجد نیز توسّط معمار سینان معروف ساخته شد که گنبد آن ارتفاعی بالغ بر 53 متر و قطری 27.5 متری دارد. این مسجد هم مانند دیگر همتایان خود چهار گلدسته (منار) دارد.
همانطور که می دانید معمار سینان بیشتر سازه های خود را به سبک بیزانس و اسلامی طراحی می کرده که مسجد سلیمانیه هم از این قاعده مستثنی نبوده است. این مسجد دارای آشپزخانه، مدرسه، کاروانسرا (محل اقامت مسافران رهگذری)، حمام، کتابخانه، شفاخانه و ... است که در زبان ترکی به آن «جامی کولیه سی» می گویند که معنی آن ساختمان های اطراف مسجد است. در باغ پشت مسجد سلیمانیه، آرامگاه سلطان سلیمان و خاصه او خرم سلطان و دخترش مهری ماه سلطان و شاهزاده هایش سلیمان دوم و احمد دوم قرار گرفته اند که در نوع خود زیبا و دیدنی هستند.

مسجد رستم پاشا استانبول، ابنیه ای مذهبی منقّش به گل

از دیگر اماکن مذهبی استانبول مسجد رستم پاشا است که در منطقه تاریخی امینونو قرار گرفته و به شاخ طلایی (گلدن هورن) نزدیک می باشد. این ابنیه ی مذهبی اولین ساخته معمار مشهور و معروف عصر عثمانی، معمار سینان در قرن 16 بعد از میلاد مسیح بود که به نام یکی از وزیران نیکنام عثمانی لقب گرفت.
مسجد رستم پاشا استانبول با سنگ هایی از جنس مرمر و گرانیت ساخته شده که زیبایی چشمگیر و خاصی را به مسجد ذکر شده داده است. این مسجد در کنار مسجدی دیگر به نام مسجد سلیمانیه قرار گرفته که خود این مسجد سلیمانیه، داستانی طولانی و بلند دارد. رستم پاشا صدر اعظم سلطان سلیمان بود که سرگذشتی همچون امیر کبیر ایرانی داشت و با درست کردن پا پوش، دستور مرگ آن توسّط سلطان صادر شد.
ابنیه ی مذهبی رستم پاشا منقش به گل های لاله، زنبق، رز، مینا و ... که از مهم ترین دلایل محبوبیت آن است. کاشی های ازنیک (کاشی دست ساز و ظریف) در دیوار شبستان، ستون پا فیلی در مسجد و ... به وضوح نمایان است که باعث می شود چشمان گردشگران مجذوب مسجد رستم پاشا گردد.

 مسجد سوکولو محمد پاشا و مسجد با یزید 2 استانبول

مسجد سوکولو محمد پاشا در منطقه کادیترما قرار گرفته که دستور ساخت آن توسّط دختر سلطان سلیم سوّم جهت یادبود همسرش در سال 1671 بعد از میلاد مسیح صادر شد. صدر اعظم محمد پاشا از وزیران مهم دربار عثمانی بود که نام نیکو داشت و خدمت فراوانی به این سلسله کرده بود. این مسجد هم با دست معمار سینان ساخته شد که گنبد و فضای داخل آن با کاشی های ازنیک مزین شده تا چشمان هر کسی را مسحور خود کند.
مسجد بایزید 2 نیز از کهن ترین مساجد و اماکن مذهبی استانبول می باشد که به دستور سلطان بازید دوم در طی 5 سال ساخته شده است. نمای ساختمانی داخل و خارج این مسجد از مرمر و گرانیت است که جلوه ای با شکوه به آن داده که البتّه مسجد بایزید 2، دو مناره دارد. در معماری مسجد بایزید از 2 گنبد اصلی، چند نیم گنبد و یک صحن اصلی برای برپایی نماز جماعت استفاده شده است. نوع معماری این مسجد برگرفته از کلیسای ایا صوفیه و معماری دوران بیزانس است. جهت بازدید از این مسجد باید به میدان بایزید بروید که گرند بازار استانبول هم در این میدان قرار دارد.

مکان مذهبی سلطان ایّوب، یکی از زیارتگاه های ترکیه

یکی از مقدّس ترین زیارتگاه های ترکیه و مراکز مذهبی استانبول، مجتمع زیارتگاهی و عبادتی سلطان ایّوب است. این مکان زیارتی و مذهبی مهم ترین مکان برای مسلمانان محسوب می شود که در گلدن هورن استانبول (شاخ طلایی) قرار گرفته است. این زیارتگاه مربوط به «ابو ایّوب انصاری» می شود که استاندار برگزیده حضرت محمد (ص) بوده است. همین امر سبب شده تا مکانی شلوغ و بسیار مقدس برای مردم تلقی گردد. 
مسجد سلطان ایّوب استانبول در سال ۱۴۵۳ پس از میلاد مسیح، اولین مسجدی بود که به دست پادشاهان عثمانی ساخته شد تا مکانی برای برپایی نماز باشد. بنای اولیه مسجد به دلیل زلزله های پیاپی تخریب شد که در سال 1800 بنای جدید و زیبا، جایگزین بنای تخریب شده شد. درختان زیبا و قدیمی، دسته های کبوتر و معماری جذاب از ویژگی های مسجد سلطان ایّوب استانبول می باشد. روز های جمعه این زیارتگاه ترکیه، مملو از نماز گزار می شود که د نوع خود حیرت آور است.
اغلب خیابان ها و آرامستان های اطراف مسجد ایّوب مربوط به عصر پادشاهان عثمانی است که از معماری آن ها این امر واضح و روشن است. در فروشگاه ها و غرفه ‌های اطراف خیابان محله ایّوب می توانید ادوات و لباس های مربوط به سبک عثمانی را پیدا کنید و برای عزیزان خود به یادگار ببرید.

مسجد فاتح استانبول همسایه کاخ توپکاپی

از دیگر مساجدی که در میان مردم مشهور است مسجد فاتح استانبول است. مسجد زیبای فاتح به دستور اولین پادشاه عثمانی سلطان محمد ساخته شد که وجه تسمیه آن برگرفته از فتح استانبول است. مسجد فاتح علاوه بر فضای داخلی باروکی (نوعی سبک معماری) برای برپایی نماز، چندین ساختمان دارد که از جمله آن ها می توان به مدرسه، مطبخ خانه، فروشگاه، کتابخانه، شفاخانه و ... اشاره کرد. مسجد فاتح یک گنبد مرکزی مرتفع دارد که با 2 نیم گنبد آراسته شده است. این مسجد همسایه کاخ توپکاپی است که نمادی از فرهنگ و شکوه عثمانی است.

بیشتر بخوانید: کاخ توپکاپی نماد تمدن عثمانی

مسجد اورتاکوی استانبول، نگین محله بشیکتاش

مسجد اورتاکوی استانبول از دیگر مراکز مذهبی و زیبا در شهر استانبول است که نگین محله بشیکتاش بوده و دسترسی به آن بسیار ساده است. در پشت مسجد اورتاکوی نمایی از پل بسفر دیده می شود که سبب شده آن را به یکی از مساجد زیبا در این شهر بدل کند. مسجد مذکور به سبک نئو باروک ساخته شده که پنجره های وسیع آن روشنایی بخش مسجد اورتاکوی است. این مسجد برای سلطان عبدالمجید اول در سال های 1854 تا 1856 شکل گرفت و در میان مردم به نام مسجد بزرگ امپراطوری نیز شناخته می شود.

مسجد شاهزاده، یادبودی از پسر سلطان سلیمان

از دیگر اماکن مذهبی استانبول مسجد شاهزاده است که تاریخی دردناک داشته و به یابود پسر بزرگ سلطان سلیمان (شاهزاده محمت) ساخته شده است. دستور ساخت مسجد توسّط خود سلیمان انجام گرفت و معمار سینان وظیفه یافت ساخت مسجد را به پایان رسانده و تحویل پادشاه دهد. شاهزاده محمت بنا به دلایلی مشکوک در سن 21 سالگی وفات یافت که ساخت آن در سال 1543 شروع و در سال 1548 به اتمام رسید.

مسجد «ینی» استانبول همجوار بازار ادویه

مسجد «ینی» استانبول از دیگر ابنیه های مذهبی استانبول است که همجوار با بازار ادویه است. صفیه سلطان، همسر سلطان مراد سوم دستور ساخت این مسجد در سال 1597 را داد، اما بنا به دلایل سیاسی نیمه کاره رها شد. متاسفانه در یک آتش سوزی بنای نیمه کاره سوخت ولی مادر سلطان محمت چهارم بعد از یک سال، مجدداً کمر به همّت احیای مسجد بَست و سرانجام در سال 1663 ساخت مسجد ینی تمام شد.

لیست اماکن زیارتی و مذهبی استانبول

مساجد استانبول | معرفی 15 مسجد بزرگ استانبول + عکس
شهر استانبول در ترکیه، مقصد گردشگران زیادی است. این شهر با وجود جاذبه‌های تاریخی و تفریحات مدرن در کنار یکدیگر هر گردشگری را مجذوب خود می‌کند. شهر استانبول ...
اکرم ترشیزی اکرم ترشیزی
مسجد رستم پاشا استانبول
مسجد رستم پاشا استانبول از جمله مراکز مذهبی در شهر استانبول می باشد که اهمیت بسزایی برای گردشگران تور استانبول دارد. سفر به این شهر توریست پذیر بدون بازدید از ...
عاطفه بیدرنگ عاطفه بیدرنگ
مسجد سلیمانیه استانبول و رازهایی عاشقانه
مسجد سلیمانیه استانبول یکی از مهم ترین مراکز مذهبی استانبول می باشد که به دستور سلطان سلیمان ساخته شده است. این مسجد شهر زیبای استانبول در سومین تپه قرار گرفته ...
اکرم ترشیزی اکرم ترشیزی
مسجد ایاصوفیه | تاریخچه 1000 ساله + عکس + جاهای دیدنی
مسجد ایاصوفیه استانبول یکی از معروف ترین مکان های تاریخی جهان است که در شهر زیبای استانبول و منطقه فاتح واقع شده است. جاذبه های گردشگری در شهر هزار مسجد  ...
اکرم ترشیزی اکرم ترشیزی
مسجد سلطان احمد استانبول | رازهای نهفته مسجد آبی + عکس
استانبول، شهری که علاوه بر اوراسیایی بودنش، به شهر هزار مسجد هم معروف است. دلیل این نامگذاری وجود مساجد بسیاری است که بر روی تپه های مختلف شهر قرار گرفته ...
اکرم ترشیزی اکرم ترشیزی

تور استانبول