امامزاده داوود تهران یکی از مکان های مذهبی تهران است که البته جنبه سیاحتی هم دارد. نام اصلی این امامزاده، شرف الدین داوود الحسنی می باشد که طبق شجره نامه امامزاده داوود یکی از نوادگان امام حسن مجتبی علیه السلام است. گمانه زنی ها چنین نشان می دهد که امامزاده داوود همراه برخی از بستگان جهت همراهی امام رضا علیه السلام راهی ایران شده و به شهادت رسیده اند.

بقعه اصلی امامزاده داوود تهران توسط پادشاهان صفویه ساخته شد ولی در زمان فتحعلی شاه قاجار گسترش پیدا کرد. مقبره امامزاده داوود در بخش کن از توابع تهران واقع شده که ارتفاع آن از سطح دریا 2600 متر می باشد. امامزاده عمادالدین پدر امامزاده داود و امامزاده قاسم و امامزاده علاءالدین و امامزاده عقیل هم از برادران امامزاده داوود می باشند که در روستای سنگان تهران و روستای رندان آرمیده اند.

امامزاده داوود
نمایی از دره فرحزاد

در ادامه این بخش به معرفی بنای مقبره و جاهای دیدنی امامزاده داوود تهران می پردازیم تا شما در زمان مراجعه به این مکان مذهبی پایتخت، نهایت استفاده را ببرید. پس با مجله گردشگری پرشین هتل همراه شوید تا در دریای معرفت و زیبایی های امامزاده داوود تهران غرق شوید.

معماری امامزاده داوود (ع)

امامزاده داوود علیه السلام از نظر معماری شامل 2 گنبد می شود که انتهای هر 2 به قسمت میانی مقبره امامزاده داوود می رسد. مقبره امامزاده داوود هشت ضلعی است که در سرداب زیرین قرار دارد. زمانی که ورودی امامزاده داوود را نگاه کنید 8 بیت شعر نگاه شما را مجذوب خود می کند.

امامزاده داوود
چهره برفی امامزاده

در اولین بیت این شعر نام فتحعلی شاه قاجار به چشم می خورد که نشان دهنده ساخت بنای امامزاده در زمان این شاه قاجاری است. در مستندات دیگری همچون روزنامه خاطرات عزیزالسلطان به یک شیروانی سبز اشاره شده که هم اکنون این شیروانی سبز به چشم نمی خورد.

پیشنهاد خواندن : شاه عبدالعظیم حسنی کیست؟

زمانی که وارد مقبره امامزاده داوود علیه السلام شوید یک ضریح زیبا اما ساده در مقابل شما خودنمایی می کند. نام این ضریح در میان زیارت کنندگان به ضریح جعفری مرسوم است که طول و عرض کوچکی دارد. عرض ضریح 1 متر و 30 سانتی متر و طول ضریح 2 متر و 50 سانتی متر می باشد.

امامزاده داوود
نمای دور امامزاده داوود

تعداد زیاد دخیل و دستمال سبز بستن بر روی ضریح امامزاده داوود باعث شده تا جای خالی برای لمس میله های ضریح نباشد. عقیده مردم درباره امامزاده داوود چنین است که با بستن دستمال سبز گره از کار آنان گشوده می شود. یک دریچه آهنی در کنار (شمال شرقی) ضریح وجود دارد که به بخش سرداب ارتباط دارد.

پیشنهاد خواندن : امامزاده صالح نگین تجریش

طبق مستندات پیکر امامزاده داوود (ع) در همین سرداب مدفون شده است. مالکیت این امامزاده مربوط به سازمان اوقاف و امور خیریه تهران است. البته این مکان مذهبی در سال 1315 هجری شمسی با شماره ثبت 259 به لیست آثار ملی ایران رسیده است. ناگفته نماند که این امامزاده علاوه بر اینکه جزئی از مکان های مذهبی تهران محسوب می شود، در لیست جاهای دیدنی تهران نیز دیده می شود.

امامزاده داوود
ازدحام جمعیت در امامزاده

چرا امامزاده داوود (ع) این قدر شهرت دارد؟

مسیر صعب العبور امامزاده داوود (ع) اصلی ترین دلیل برای شهرت این امامزاده است. به همین دلیل در زمان های گذشته مردم برای برآورده شدن حاجات خود، نذر پیاده روی امامزاده داوود (ع) می کردند. در زمان های پیشین مردم به کمک چهارپایان همچون قاطر این مسیر سخت و کوهستانی را طی می کردند تا به مراد خود برسند.

پیشنهاد خواندن : از فشم تهران چه می دانید؟

با اینکه هم اکنون مسیر رفت و آمد به این امامزاده آسفالت است ولی باز هم حدود 15 دقیقه شیب تندی وجود دارد که نفس شما را خواهد گرفت. مسیر سخت امامزاده باعث می شد تا زائران شب را در منطقه ییلاقی فرحزاد بگذرانند و صبح علی الطلوع دوباره مسیر امامزاده را چه با پای پیاده و چه با قاطر در پیش بگیرند.

امامزاده داوود
کوه های اطراف امامزاده

به دلیل وسعت یافتن امامزاده داوود علیه السلام در زمان ناصرالدین شاه قاجار و مراجعت وی به همین امامزاده، موجبات رفت و آمد زائران را فراهم می کرد. حتی در شهرستانک (یکی از خوش آب و هواترین روستاهای اطراف تهران) ناصرالدین شاه یک قصر برای خود ساخت تا پس از زیارت، در آن مکان استراحت نماید.

داستان شهادت امامزاده داوود (ع)

با این که مستندات دقیقی درباره روز شهادت این امامزاده در دسترس نیست، اما به صورت تخمینی سال تولد وی به 440 هجری قمری و شهادت وی حدود 480 هجری قمری بوده است. امامزاده داود علیالسلام شخصی پرهیزکار و دانشمند بود که سخنان بسیاری درباره داستان شهادت امامزاده داوود (ع) نقل قول می شود.

امامزاده داوود
سیل ناگوار امامزاده داوود

پس از شهادت امام حسین علیه السلام، تشکل های بسیاری جهت سرکوبی ائمه معصومین شکل گرفت که باعث مهاجرت فرزندان این عزیزان به دیگر شهرها و کشورها می شد. هیچوقت نوادگان امامام معصوم امنیت جانی از دست خلفای عباسی نداشتند و بسیاری از آن ها در بلاد مختلف به شهادت می رسیدند. طبق نظر بومی های منطقه داستان شهادت امامزاده داوود (ع) چنین است که فردی به نام نجیم گبر و یکی از درویش های روستای کَن باعث شهادت ایشان شده اند.

جاهای دیدنی امامزاده داوود(ع)

این مکان مذهبی تهران علاوه بر زیارتی بودنش، جاهای دیدنی بسیار زیبایی دارد که باعث شده همواره مملو از زائر و گردشگر باشد. از جاهای دیدنی امامزاده داوود می توان به جاده، آبشارها و بازار امامزاد داوود علیه السلام اشاره کرد. در عنوان های ذیل هر یک از این جاهای دیدنی به طور مختصر شرح داده شده اند.

امامزاده داوود
صحن و سرای امامزاده داوود علیه السلام

آبشار رندان

دومین آبشار بلند که در نزدیکی تهران واقع شده، آبشار رندان است که در روستایی به نام رندان قرار دارد. این روستا در منطقه کن و سولقان واقع شده که بهترین روستاهای اطراف تهران همچون روستای برگ جهان یا روستای سنگان در همین منطقه قرار دارند. بهترین زمان بازدید از این آبشار فصل تابستان و اواخر بهار است.

آبشار امامزاده داوود (ع)

در اطراف مقبره امامزاده داوود یک آبشار وجود دارد که میان دره ای فراخ واقع شده است. پس از زیارت می توانید سری هم به این آبشار بزنید.

امامزاده داوود
آبشار امامزاده داوود

آبشار سنگان

روستای سنگان یکی از روستاهای اطراف تهران است که در نزدیکی امامزاده داوود (ع) قرار دارد. جهت بازدید از آبشار سنگان باید 7 کیلومتر از جاده فرعی را طی کنید تا به خود روستا برسید. لازم به ذکر است در روزهای تعطیل از گردشگران ورودی گرفته می شود که این هزینه به دلیل خدمات داخل روستاست.

جاده و مسیر امامزاده

یکی از زیبایی ها و جاذبه های امامزاده داوود (ع) مسیر آن است. این مسیر که جاده کن-سولقان است بسیار سرسبز بوده که البته پیچ و خم زیادی هم دارد. این جاده که 45 دقیقه زمان می طلبد، چشم اندازهایی شگرفی را به شما نشان می دهد که اصلا گذر زمان به چشم نخواهد آمد.

مسیر دیگر جاده امامزاده که برای کوهپیمایی مناسب است و مسافت کمتری دارد، جاده فرحزاد است. مسیر جاده فرحزاد به امامزاده حدود 15 کیلومتر می باشد که آسفالت نیست. این جاده قدیمی بسیار زیباست که چشم اندازی از آبشار و طبیعت بکر را نشان می دهد. اگر هم اهل خوراکی های لذیذ و وسوسه کننده همچون لبو، باقالی، ترشک و آلوچه و لواشک، چای زغالی و پشمک هستید، این جاده را حتما امتحان کنید.

امامزاده داوود
بازگشایی امامزاده پس از سیل

آبشار تالون

از دیگر جاهای دیدنی امامزاده داوود علیه السلام می توان آبشار تالون را نام برد که در انتهای جاده امامزاده قرار گرفته است. جهت مراجعه به آبشار تالون باید قبل از رسیدن به دوراهی امامزاده، سمت چپ روستا را انتخاب کنید تا در انتها به روستای تالون برسید. بهترین زمان بازدید از آبشار تالون فصل بهار است.

بازار امامزاده داوود (ع)

دنبال کالاهای قیمت مناسب و سنتی هستید؟ پس بهترین مکان بازار امامزاده است که انواع خوراکی و پوشیدنی را عرضه می کند. نان تنوری داغ، شانه های چوبی، مهر و تسبیح، چادر نماز و جا نماز، اسباب بازی، کتاب های معنوی و ... تنها بخش کوچکی از دیدنی های بازار امامزاده هستند. همچنین برخی از زنان روستایی با جمع آوری سبزی های کوهی اقدام به فروش آن می کنند. البته از آش و دوغ های محلی بازار امامزاده داوود (ع) نیز نباید صرف نظر کرد.

امامزاده داوود
مقبره امامزاده داوود (ع)

رستوران و لمکده

به دلیل ازدیاد زائران تعدادی رستوران و لمکده در نزدیکی امامزاده به چشم می خورد که چیدمانی سنتی دارند. انواع کباب تازه با نان داغ در برخی از کبابی های اطراف امامزاده یافت می شود. انواع غذاهای سنتی نیز در رستوران های سنتی سرو می شود که از نظر کیفیت غذایی درجه یک به شمار می روند. چیدمان سنتی، تخت های چوبی و حوضچه های زیبا شما را یاد سال های دور می اندازد.

اقامت در امامزاده داوود علیه السلام

افرادی که جهت زیارت از دور آمده اند می توانند در غرفه های تعبیه شده اقامت داشته باشند؛ ولی باید به این موضوع دقت کرد که هیچ هتلی از هتل های تهران در نزدیکی امامزاده قرار ندارد. پس اگر قصد شب ماندن را دارید حتما زیر انداز، پتو، بالش، پیک نیک، قابلمه، ظروف غذاخوری و دیگر ملزومات را به همراه داشته باشید.

امامزاده داوود
صحن امامزاده داوود علیه السلام

نکته دیگر درباره اقامت اینکه، کمپ زدن در نزدیکی امامزاده میسر نیست زیرا هم باغ ها و هم رودخانه مانع ستراحت می شوند. پس اگر تمایل دارید چادر بزنید و سفری کمپگونه را تجربه کنید در روستاهای سنگان، تالون و رندان اقدام به زدن کمپ کنید و سپس جهت زیارت مشرف شوید.

چه زمانی به امامزاده داوود برویم؟

اصل زیارت امامزاده را نمی توان زیر سوال برد اما بهترین زمان مراجعه به امامزاده داوود (ع)، فصل بهار و تابستان جهت سیاحت و زیارت است. زمستان های پر برف و سرد این منطقه باعث شده تا افرا کمتری راهی زیارت شوند اما باید بدانید که مسیر سفید پوش درختان و جاده چشم اندازی خیره کننده را در فصل زمستان به وجود می آورد.

امامزاده داوود
نظافت اطراف ضریح توسط خادمان

بهترین زمان مراجعه به این امامزاده جهت صعود به قله و کوهپیمایی، اوج تابستان (اواخر تیر تا اواخر مرداد) است که هوا گرم بوده و مسیر را به راحتی پیدا خواهید کرد. صعود به بلندترین نقطه امامزاده داوود علیه السلام برابر است با دیدن قله توچال که یکی از زیبایی های شهر تهران محسوب می شود.

دانستنی های مهم جهت مراجعه به امامزاده

وجود پارکینگ در امامزاده باعث شده تا خاطر زائران از نظر امنیت خودروها تامین شود. پس در هنگام مراجعه نگران جای پارک خودرو نباشید. دانستنی مهم دیگر اینکه رعایت شئونات اسلامی در محل و مقبره امامزاده داوود علیه السلام همچون دیگر مکان های مذهبی الزامی است.

امامزاده داوود
سیل ویرانگر امامزاده

اتفاقات تلخ در سیل امامزاده داوود

6 مرداد سال 1401 شاید برای بسیاری از افراد تاریخی ناخوشایند باشد؛ زیرا تعدادیاز عزیزان خود را به دلیل سیل از دست داده اند. سیل امامزاده داوود در چنین تاریخی باعث شد تا 10 نفر از زائران جان خود را از دست بدهند و تمامی وسایل حرم امامزاده همچون فرش، درب و ... از بین بروند.

آسیب دیدن درب و بقعه امامزاده به این دلیل بود که سیلاب راه افتاده از شمال دره، تمامی وسایل بازار و رستوران را همراه گل و لای محکم بکوبد که سبب شکستن درب و از بین رفتن ضریح شده بود. خوشبختانه هوشیاری خادمان و بستن درب ها باعث شد تا افراد بیشتری نجات پیدا کنند.

امامزاده داوود
عکس سیل در امامزاده داوود

چگونه به امامزاده داوود برویم؟

جهت رسیدن به آرامگاه امامزاده داوود (ع) می بایست به منطقه کن بروید. از میدان آزادی تهران، اتوبوس و تاکسی های بسیاری به سمت امامزاده می روند که می توانید یکی از آن ها را انتخاب کنید.

مسیر دسترسی اول : بهترین مسیر دسترسی به امامزاده مراجعه به بزرگراه آبشناسان است. پس از رد کردن میدان اول به سمت میدان دوم شهران پیچیده و به جاده سولقان بروید. پس از طی کردن 40 کیلومتر مسافت ( معادل 1 ساعت ) در مسیر زیبا و سر سبز به این امامزاده خواهید رسید.

امامزاده داوود
نمایی از صحن و بارگاه

مسیر دسترسی دوم : جهت دسترسی به مسیر دوم امامزاده باید بزرگراه یادگار امام را بپیمایید و به سمت فرحزاد بروید. پس از طی کردن 15 کیلومتر به مکانی همچون تپه سلام می رسید که از این مسیر بارگاه امامزاده با چشم قابل مشاهده است.

مسیر مخصوص کوهنوردی : آن دسته از افرادیکه علاقه مند به کوهنوردی هستند می توانند با تله کابین توچال خود را به ایستگاه 7 برسانند و به طرف قله توچال حرکت کنند. پس از پیدا کردن جاده تا قله شاه نشین در روستای شهرستانک مسیر خود را ادامه دهید. با کمی دور زدن در اطراف قله به امامزاده خواهید رسید.

بیشتر بخوانید :
منابع :