موزه طبیعت وحیات وحش دارآباد یکی از موزه های تاریخی ایران در تهران می باشد. موزه طبیعت و حیات وحش ایران به عنوان موزه دارآباد تهران شناخته شده است. ساختمان این موزه از موزه های معروف تهران بوده که 250 متر مربع وسعت دارد و در زمینی به مساحت 12000 متر مربع طراحی گردیده است. این موزه تهران در سال 1372 توسط شهرداری تهران افتتاح گردید تا شهروندان خود را به شناخت و اهمیت بالای حفاظت از محیط زیست و میراث فرهنگی و طبیعی آشنا نماید

موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد تهران گونه های متنوع و بی نظیری از حیات وحش و طبیعت را در دل خود جای داده است. این موزه در تهران چیزی شبیه باغ وحش است، اما با این تفاوت که در آنجا حیوانات تاکسیدرمی شده را خواهید دید. از این رو بسیاری از افراد برای اردوهای دانشجویی، علاقه مند هستند اقامتگاه و یا هتل تهران را در نزدیکی این موزه برای اقامت انتخاب نمایند که پرشین هتل توصیه می کند هتل آزادی تهران را مورد رزرو قرار دهید.

موزه هنر معاصر تهران را بشناسید 

موزه طبیعت دارآباد، سرشار از موجودات زنده

در موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد تمام موجودات زنده از جمله گیاهان، جانوران، باکتری ها و حتی موجودات ذره بینی نیز در این موزه وجود دارند. در موزه طبیعت و حیات وحش تهران می توانید نمونه های زیستی متنوع و کم یاب را مشاهده کنید. از نمونه های قابل توجه بسیار کم یاب؛ می توان به پوست ببر منقرض و شده و ... در این موزه اشاره نمود.

موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد تهران از دو ویژگی خاص برخوردار است یکی بخش جانوران زنده مانند:پرندگان، خزندگان، دوزیستان، آبزیان، پستانداران و بخصوص گربه سانان بزرگ می باشد و بخش های غیر زنده مانند پوست ببر مازندران و ... است. همچنین گورخر ایرانی و یوز پلنگ ایرانی که از زیباترین و نادرترین پستانداران در حال انقراض هستند، در این موزه به نمایش گذاشته شده اند.

موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد
پرندگان زنده در موزه طبیعت و حبات وحش دارآباد

چرا موزه طبیعت وحیات وحش دارآباد؟

1-یکی از متفاوت ترین و معروف ترین موزه ها در تهران موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد است 

2-موزه طبیعت دارآباد فضای بسیار مناسبی برای آشنایی کودکان و نوجوانان با حیوانات و محیط زیست و میراث طبیعی است

3-داشتن رستوران ها و کافی شاپ های متعدد برای صرف وعده های غذایی و نوشیدنی

4-پارک خطای دید یا همان رویا پارک نیز در این مجموعه واقع شده که میتوانید با فضای خاص آن، عکس های خاطره انگیزی را برای خود ثبت کنید.

5-پارک موضوعی هومن پارک نیز در این موزه قرار دارد که به عنوان کامل ترین و بزرگ ترین پارک در بدن انسان در آسیا از آن نام برده شده است.

موزه هنرهای حضرت امیر المومین علی علیه السلام در یک نگاه

بخش های مختلف موزه طبیعت و حیات وحش تهران 

کشور ما ایران به علت وسعت زیاد، چین خوردگی ها و پستی و بلندی ها و شرایط اقلیمی خاصی که دارد از اهمیت بالایی برای گردشگران خارجی و داخلی بر خوردار است. جالب است بدانید در موزه طبیعت و حیات وحش تهران ۱۶۵ گونه از ۵۱۷ گونه پرنده و بیش از 8 هزار گونه گیاهی از طبیت ایران را می توان در سالن های مختلف این موزه مشاهده نمود.

محوطه مجموعه و قفس جانداران زنده موزه طبیعت

محوطه موزه دارآباد طهران بسیار سرسبز و زیبا است و حال و هوای خوبی را به شما می دهد. شما میتوانید با قدم زدن در این محوطه بر روی نیمکت ها بنشینید و آرامش خاص و لذت بخشی را تجربه کنید. اگر میخواهید شاهد نمایی از این شهر و ساختمان هایش از ارتفاع باشید می توانید مکانی مناسب را در این فضا پیدا کرده و پس از قرار گیری در آن، از منظره لذت ببرید.

در محوطه موزه حیات وحش تهران تعدادی قفس وجود دارندکه جاندارانی در آن زندگی می کنند شما میتوانید شاهد دیدن دلبری های طاووس نر و باز کردن پر هایش، یا دیدن عقاب و شاه بوف باشید. پرندگانی مثل طوطی، کاسکو و کبک نیز در این قفس ها زندگی میکنند و بچه خرگوش های بامزه، از دیگر جانداران این محوطه هستند.

کارگاه تاکسیدرمی

موزه طبیعت وحیات وحش تهران دارای یک کارگاه تاکسیدرمی است که ضمن تاکسیدرمی ها و نمونه‌ها زیر نظر استاد بین‌المللی این فن، دکتر هدایت اله تاج بخش واز همه مهم تر چگونگی حفظ و نگهداری نمونه‌های موجودات را نیز به نمایش گذاشته شده‌است. جالب توجه است که کارگاه‌های لمس حیوانات زنده برای دانش‌آموزان در ایام جشنواره کودک و طبیعت در این محل برگزار می شود.

موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد
کارگاه تاکسدرمی موزه طبیعت دارآباد تهران

سالن های متفاوت موزه حیات وحش تهران

به محض اینکه وارد موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد می شوید با جاندران تاکسیدرمی شده مواجه می گردید که از میانه شرقی، اروپا و آمریکای شمالی هستند. در بخش سالن آسیای میانه و شرقی، در کنار «پیتون» طویل ترین مار جهان از خانواده بوئیده، طاووس نر و ماده هند و سریلانکا، ببر بنگال و ... از جمله نمونه‌های برگزیده دیگر در سالن آسیا می باشند. «موس» بزرگ ترین گوزن دنیا، شاموا، گوزن زرد اروپایی، خرس قهوه ‌ای آمریکای شمالی و ببر سیبری وتعدادی از پرندگان نیز از اروپا و آمریکای شمالی در سالن اروپا و آمریکا موزه وجود دارند.

آشنایی با برج آزادی تهران

ورود به بخش سالن شمال ایران موزه طبیعت

برای دیدن گونه های نیمه شمالی ایران باید به سالن موزه طبیعت و حیات وحش مربوطه بروید. قوچ ارمنی، آهو، قوچ البرزی، شوکا، شاه بوف، قرقاول، فلامینگو از گونه های شمال غرب ایران هستند که میهمان این مجموعه می باشند. یکی از گونه های جنگلی خزر با طول بیش از 4 متر که فیل ماهی نام دارد، در کنار این گونه ها خود نمایی می کند .

سالن آفریقا

در سالن آفریقا شما با پستاندران و پرندگان مهاجر این قاره در ایران آشنا خواهید شد. در ورودی سالن شاخ و جمجمه گاو وحشی آفریقایی، عاج فیل آفریقایی، کرگدن سیاه، سگ وحشی و پلنگ آفریقایی قابل مشاهده است.

موزه حیات وحش تهران همراه با پوست گونه منقرض شده ببر مازندران 

یکی از جالب ترین چیز هایی که میتواند نظر شما در موزه حیات وحش دارآباد را جلب کند؛ پوست آخرین قلاده از گونه منقرض شده ببر مازندران است، که بازدیدکنندگان را به سمت خود میکشاند. ببرِ مازندران که از آن با عنوان های ببر هیرکانی، ببر کاسپین یا تورانی؛ یاد می کنند.

ببر مازندران یکی از زیر گونه های ببر بود که در ناحیه گسترده ای از غرب چین تا سواحل دریای سیاه شامل آسیای میانه، قفقاز و شمال ایران می زیست و در کنار ببر سیبری و ببر بنگال؛ از بزرگترین گربه سانان دنیا به شمار میرفت. اما شک یا گمان هایی هست که این ببر هنوز منقرض نشده وگفته شده که گونه ای از آن دیده شده است.

بازدید از موزه طبیعت در سالن زمین شناسی

اگر از علاقه مندان علم زمین شناسی هستید و میخواهید در این رابطه اطلاعاتی به دست آورید ،سالن زمین شناسی موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد را از دست ندهید. در این سالن بخش های زیر را می بینید که شامل:

دیوراماها 

در این سالن دوران های مختلف زمین شناسی به صورت شماتیک با استفاده از دیوراما به معنی (پرده های نقاشی بزرگ)  به معرض نمایش در آمده که در نوع خود دیدنی می باشد. درموزه طبیعت تهران در هر یک از دیوراماها، مختصات زیست جانوری؛ گیاهی و نمایی کلی از هر دوره از زیست زمین در معرض دید عموم  قرار گرفته و با آیاتی از قرآن در وصف آن ها مزین شده است. دیوراماها نمای بسیار جالبی دارد که نظر هر بیننده ای را به سوی خود جلب می کند. به جز دیوراماها در این دو بخش می توانید آثار دیگری را ببینید .ه در ادمه ذکر می گردند.

موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد
سالن زمین شناسی موزه حیات وحش تهران

فسیل شناسی

در موزه حیات وحش دارآباد می توانید از فسیل ها یا سنگواره ها وآثار و بقایای موجودات زنده که طی میلیون ها سال به این شکل درآمده اند دیدن کنید. از دیدنی های حیرت انگیز این بخش میتوان به سنگواره یا فسیل های متنوع جانداران اشاره کرد که قدمت برخی از آن ها به بیش از یک میلیارد سال پیش باز می گردد. به طور کلی دیدنی های این بخش از موزه دارآباد به چندین دسته تقسیم بندی می شود که در ادامه خواهید خواند.

1-سنگواره های دوران پرکامبرین (یعنی میلیاردها سال پیش) 

2-تعدادی اسفنج، مرجان، خار پوست، صدف سفالوپود از دوران پالئوزوئیک یعنی 542 تا 251 میلیون سال قبل

3-تعدادی دو کفه ای، خار پوست، سفالوپود و شکم پایان از دوران مزوزوئیک یعنی 251 تا 65 میلیون سال پیش

4-نمونه های متنوعی از دوران سنوزوئیک یعنی از 65 میلیون سال پیش تا عصر حاضر

مهم ترین شاخه های جانوران فسیل شده در این بخش عبارتند از: خارپوستان، بازو پایان، نرم تنان، کنیداریا، براکیوپودو ها هستند. از مهم ترین گونه های فسیل به نمایش درآمده در این سالن نیز می توان به اسپیرفر، پرودوکتوس، زافرانتیس، هگزاگوناریا، اینوسراموس، تریگونیا، اسپوندیلوس، کلیپه استر، کونولوس، شیزاستر، میکراستر، دسموسراس و ... اشاره نمود. پس از بازدید موارد ذکر شده به آخر سالن زمین شناسی می رسید که یک فروشگاه صنایع دستی بزرگ در این قسمت قرار گرفته است. این فروشگاه با داشتن صنایع دست سازی که دارد توانسته نظر گردشگران را به سمت خود جلب نماید.

مطالبی درباره موزه جواهرات ملی تهران 

کانی شناسی در موزه حیات وحش دارآباد 

در موزه حیات وحش دارآباد سالنی به نام سالن کانی شناسی وجود دارد که در این سالن میتوانید تعداد زیادی از کانی ها و سنگ ها را به نظاره بنشینید. این سنگ و کانی ها از لحاظ دارویی، صنعتی و ساختمانی اهمیت و کاربرد دارد. علت وجود این عناصر در بخش کانی شناسی، این است که کانی شناسی از شاخه های علم زمین شناسی محسوب می شود.

در دارآباد  بیش از صد گونه کانی شناسی شده است که در گروه: سیلیکاته (کانی‌های به وجود آمده از ترکیب شدن سیلیسیم، اکسیژن و یک یا چند فلز) و غیر سیلیکاته دسته بندی شده اند. در هریک از این کانی ها رنگ، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاص خود را دارند که تمامی اطلاعات مربوطه به هر سنگ، در معرض دید گردشگران قرار گرفته است.

موزه طبیعت و سالن گیاه شناسی

از موضوع زمین شناسی که بگذریم وارد سالن گیاه شناسی می شویدکه این سالن بیش 600 گونه گیاهی از مناطق مختلف کشور را در خود جای داده است این سالن در سال 1394 فعالیت خود را آغاز کرده و به عنوان اولین موزه گیاه شناسی در ایران یاد شده است. در سالن گیاه شناسی میتوانید نمونه ای از گیاهان تاکسیدرمی شده را ببینید و لذت ببرید.

در سالن گیاه شناسی 2 دسته بندی وجود دارد که طبق نواحی فیتوجغرافیایی (جغرافیای گیاهی) صورت گرفته است که در این نواحی گیاهانی همچون: هیرکانی، ناحیه ایران-تورانی و ناحیه خلیج فارس-عمانی و ... قابل مشاهده است. در این مجموعه حداقل 50 گونه اِندِمیک (بومی) وجود دارد.

حشرات در محوطه موزه دارآباد

این بخش درموزه طبیعت دارآباد در شمال محوطه موزه قرار دارد و به منظور آشنایی با انواع بومی و غیر بومی پروانه‌ها که جزء زیبا ترین حشرات هستند بر پا شده است.

سالن پروانه ها

در سالن پروانه ها، نمونه هایی از عنکبوت ها، رتیل و عقرب، قاب بالان (نام دیگر سوسک) نیز قابل دیدن است. تا به امروزه حدود 20000 گونه پروانه در سراسر جهان شناسایی شده که در همه منطقه جغرافیایی به جز جنوبگان زندگی میکنند.  پس از گذر از سالن حشرات به سالن سالن آبزیان و خرندگان موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد خواید رسید.

موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد
محوطه باز موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد

موزه طبیعت و حیات وحش تهران درسالن آبزیان و خزندگان  

جانوران زنده این سالن مربوط به دو رده خزندگان و ماهی ها است. ماهی ها شامل مجموعه ای بالغ بر۲۰۰ نمونه در انواع، اندازه ها و اشکال گوناگون از ماهیان غضروفی، خاویاری و استخوانی آب های داخلی، دریای خزر، آبهای غنی خلیج فارس و عمان هستند، که در محلول های شیمیایی فرمالین والکل تثبت شده و داخل جار های شیشه ای در بسته حفظ و نگهداری می شوند.

در بخش آبزیان نمونه های متنوعی از ماهی های آب شیرین وجود دارد که شامل نمونه ‌هایی از قاره آسیا، قاره آفریقا، آمریکای جنوبی و ... می باشد. ضمن این که ماهی های آب شور شامل گونه هایی از خلیج فارس می باشند. تنوع رنگ و طرح این موجودات ریز همراه با حرکت های دلربا سبب شده تا نمایی شگرف، خلق شود. در قسمت خزندگان انواع مار های سمی و نیمه سمی نگهداری می ‌شوند که در برگیرنده گونه ‌هایی است که در ایران نیز پراکندگی دارند. در این سالن همچنین نمونه‌هایی از خزندگان و آبزیان تاکسیدرمی شده نیز به چشم می خورد.

خزندگان و دوزیستان:

نمونه های تثبت شده در محلول و تاکسیدرمی شده بالغ بر ۵۰ گونه از مارسانان (snakes ) و سوسمار ها (lizards) یک نمونه تاکسی درمی شده کروکودیل، نمونه های مختلفی از دو گونه لاک پشت آب شیرین، یک نوع سنگ پشت، ۳ نوع لاک پشت دریایی و ۸ نوع سمندر، قورباغه و وزغ های ایرانی در این بخش می باشند.

برج میلاد تهران و تمامی اطلاعات کامل درباره آن

بی مهرگان ومهرداران:

بی مهرگان مجموعه بزرگ و گوناگونی از جانوران بی مهره هستند که شامل انواع کرم ها، نرمتنان، خارپوستان، بندپایان به ویژه حشرات و خرچنگ ها در محلول های شیمیایی داخل جارها و یا بصورت خشک شده در جعبه های اتاله، قاب ها و ویترین ها به نمایش گذاشته شده اند.

مهره داران شامل مجموعه ی جالبی از استخوان کامل پرندگان، استخوان پستانداران ریز جثه، استخوان اسب، استخوان فیل هندی، انواع استخوان سر پستانداران، استخوان سر گورخر ایرانی، استخوان خزندگان و دو استخوان کامل و فوق العاده خیره کننده نهنگ گوژپشت و نهنگ باله پشتی با طول ۱۵ و ۱۸ متری هستند که در جذب بازدید کنندگان نقش مهمی دارند.

از بخش خزندگان وآبزیان که گذر کردید به بخش جالب و دیدنی مجسمه دایناسور گیاهخوار وارد میشوید. این مجسه در سال 1380 افتتاح شد و در ورودی موزه حیات وحش دارآباد قرار داده شد تا بیش از پیش نظر گردشگران را به خود جلب کند.

مجسمه دایناسور گیاهخوار

این دایناسور که «کامپتوزروس» نام دارد در دوران ژوراسیک در ایران زندگی می کرده و ردپایش در کرمان یافت شده است؛ رد پایی که در ادامه این مقاله با آن بیشتر آشنا خواهید شد. بر اساس مطالعات، کامپتوزروس، دایناسوری با طول تقریبی 6 متر بوده و تقریبا 7/2 متر ارتفاع داشته است. هنرمندان ایرانی و افغانی در یزد اقدام به ساختن مجسمه این دایناسور کرده اند و امروزه این مجسمه به عنوان نماد موزه حیات وحش تهران در محل ورودی آن قرار دارد.

ردپای دایناسور گیاهخوار یا همان کامپتوزوروس

در موزه طبیعت و حیات وحش مجسمه ی دایناسور گیاهخواری است که ردپای این جاندار ماقبل تاریخ را در سنگواره ‌های تشکیلات شمشک کرمان بر روی ماسه سنگ های مواج، با شیب 60 درجه پیدا نموده اند. این ردپا، به پای چپ دایناسور تعلق دارد و با 42 سانتیمتر طول، 25 سانتیمتر عرض و 4 سانتیمتر عمق نمونه قابل توجهی به شمار می آید. گروهی چهار نفره شامل مهندس فرهاد رازی، دکتر علی میثمی، مهندس امیرحسین چیذری و مهندس سیامک خدابنده این ردپا را در اردیبهشت سال 1380 کشف و قالب گیری نمودند و جهت بررسی بیشتر به موزه دارآباد منتقل کردند.

موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد
اسخوان دایناسور گیاه خوار در موزه طبیعت تهران

کتابخانه تخصصی موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد تهران

موزه حیات وحش دارآباد به ‌عنوان یک موزه تاریخ طبیعی مقاصد بسیاری دارد که به نمایش گذاشتن نمونه‌ های تاکسیدرمی شده بخشی از آن است. این موزه در زمینه حیات وحش نیز به ‌عنوان یک پایگاه و مرجع علمی–تحقیقاتی تلقی می شود که بخش ‌های مختلف آموزشی و تحقیقاتی دارد.

این بخش ها با تشکیل هیئت علمی در کلیه ی زمینه ‎‌ها و تخصص ‌های مرتبط با اهداف موزه گسترش داده و تقویت شده است. موزه حیات وحش دارآباد از سال ۱۳۷۶ به عضویت شورای بین‌ المللی موزه‌ ها و کمیسیون آموزش و ارتباطات سازمان جهانی حفاظت از طبیعت درآمده است.

لازم به ذکر است این موزه پای خود را فراتر از تصور گذاشته و یک کتابخانه جامع که می توان آن را گنجینه قلمداد کرد را، تقدیم دوستداران طبیعت کند. این کتاب ها و استاند شامل موارد زیر می شود.
• جانور شناسی

• گیاه‌ شناسی

• زمین ‌شناسی

• جغرافی

• کشاورزی و دامپروری

• محیط زیست و اکولوژی

• محیط زیست و اکولوژی

• مجلات نشنال جغرافی فارسی

هدف از موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد تهران چیست؟

هدف از احداث موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد تهران این بوده تا افراد با جانورها و گونه های مختلف در طی سال ها اشنا شوند. ضمن این که این موزه رابطه ی خوبی را میان استاد و دانشجو، تحقیقات علمی دانشگاه ها و ... فراهم نموده تا تبادل اطلاعات به راحتی انجام گیرد. همچنین دوره های تخصصی جانور شناسی، زمین شناسی، محیط زیست و گیاه شناسی جهت آموزش بیشتر برپا می شود.

برگزاری کارگاه های علمی و عملی (Work Shop) توسط اساتید داخلی و خارجی، برگزاری دوره‌ های آموزشی زیست محیطی، تورهای طبیعت گردی و بازدید های علمی، چاپ و نشر کتب، جزوات، مجلات و تهیه و توزیع فلیم ‌های آموزشی؛ ایجاد سایت اینترنتی و معرفی امکانات و توانایی‌های موزه به علاقمندان؛ برگزاری همایش‌های علمی و زیست محیطی جهت سنین مختلف گروه‌ های دانش آموزی و دانشجویی و ... از دیگر اهداف موزه دارآباد تهران است.

موزه طبیعت وحیات وحش ایران در کجا قرار دارد؟

موزه حیات وحش دارآباد یکی از کامل ترین مجموعه گونه های طبیعی در ایران است. این موزه یکی از جاهای تفریحی تهران محسوب میشود. موزه طبیعت دارآباد تهران، در میدان نیاوران، دارآباد و در خیابان موزه واقع شده است. شما گردشگران عزیز میتوانید توسط خودرو های شخصی، ایستگاه های قطار شهری، اتوبوس ها و تاکسی ها به این موزه دسترسی داشته باشید.

عکس های با کیفیت و اطلاعات کامل کاخ ملت تهران با یک کلیک

نزدیک ترین ایستگاه قطار شهری به منطقه داراباد تهران، ایستگاه میدان تجریش می باشد. بنابراین در این مقاله اطلاعات مفیدی از آدرس، محوطه موزه داراباد، سالن های موزه ، توضیحاتی در باره جانوارن زنده و تاکسیدرمی شده و ...در اختیار شما گردشگران قرار داده ایم که به راحتی بتوانید از این موزه فوق العاده جذاب دیدن کنید و لذت ببرید

بیشتر بخوانید :
منابع :