پارک صفه اصفهان یکی از تفریحگاه های محبوب شهر اصفهان است که می توان آن را به عنوان بام اصفهان یا کوه پارک یاد کرد. از شلوغی های مرکز شهر نصف جهان که جدا شوید و به سمت بلوار شهدای صفه، حرکت کنید به یک تفرجگاه عالی می رسید که بین مردم شهر به عنوان کوه صفه شناخته می شود. پرشین هتل سایت جامع رزرو تور و رزرو هتل است می خواهد شما را با این مکان تفریحی آشنا کند.

پارک زیبای صفه اصفهان به این دلیل نام گذاری شده که رشته کوه زاگرس در جنوب اصفهان صفه نام دارد. از این رو وجه تسمیه بوستان صفه این مسئله می باشد. این بوستان از شمال به جاده کمربندی، از غرب به کوه های تخت رستم و درّه خان، از شرق به شهرک ها و مجتمع های مسکونی و از جنوب به اراضی باز و خط آهن محدود می شود.

پارک صفه اصفهان
آلاچیق های موجود در کوه صفه و پارک صفه اصفهان

 

پارک صفه اصفهان و امکانات آن

پارک زیبای صفه اصفهان دارای امکانات تفریحی و سرگرمی بسیار بوده که موجب می شود به پاتوقی عالی برای جوانان تبدیل شود. زیپ لاین کوه یکی از امکانات این مجموعه تفریحی و گردشگری اصفهان است که آدرنالین بسیاری در خون شما ترشح می کند. سالن بولینگ این بوستان زیبا از دیگر امکانات آن می باشد که مهارت و دقت شما را در نشانه گرفتن نشان می دهد.

بوستان صفه اصفهان دارای یک شهربازی هیجان انگیز است که در ساعات اولیه شب، میزبان بسیاری از شهروندان و گردشگران خارجی است تا لحظه هایی پر هیجان را برای خود رقم بزنند. در شهربازی بوستان صفّه، از لوازم های استاندارد و ایمن استفاده شده تا مراجعه کنندگان با امنیت خاطر از تفریحات بهره مند شوند.

پارک ناژوان اصفهان جاذبه ای در اسپهان

پارک صفه اصفهان
نمایی از طبیعت و درختان کوه پارک صفه در نصف جهان

 

کوه صفه اصفهان، مکانی عالی برای کوه نوردان

کوه صفه اصفهان را می توان یکی از مکان های مورد توجه و محبوب اکثر کوه نوردان دانست. در این کوه می شود جاذبه های طبیعی و تاریخی بسیار زیبایی را مشاهده کرد که آدمی را به تامل وا می دارد. از ارزش های طبیعی این کوه پارک، می توان به غار ها و چشمه های متعدد اشاره کرد. از جاذبه های طبیعی کوه که گذر کنید به موضوع جالب تری خواهید رسید که آن موضوع وجود مکان های تاریخی در دل این کوه است.

طبق گفته مورخان شیوه ساخت و معماری کوه پارک صفّه به زمان ساسانیان بر می گردد. چنان که گفته می شود در گذشته، مردم به عنوان پایگاه و مکانی برای پناه گرفتن از این کوه زیبا و پر صلابت استفاده می کرده اند. همچنین وجود مقبره شهدای گمنام در کوه صفّه باعث شده تا افراد زیادی را به خود جذب کند.

کوه صفه اصفهان و دلیل نام گذاری، همراه با دیدنی های آن

صفّه در لغت نامه به معنای فضای تخت است، کوه صفّه از محل چشمه ای به نام خاچیک آغاز می شود که در این قسمت، کوه از خاک جدا شده و تشکیل دامنه داده است. این کوه در انتها به سنگی صاف و تخت مانندی می رسد که به همین دلیل صفه نامیده می شود. در عنوان ذیل دیدنی های کوه صفه را شرح خواهیم داد. اگر به دنبال هتل اصفهان نزدیک به این پارک هستید، پیشنهاد می کنیم هتل همام اصفهان را رزرو نمایید.

پارک صفه اصفهان
نمایی پر صلابت از کوه صفه اصفهان

باغ وحش: در باغ وحش کوچک کوه صفّه که تقریبا حدود 50000 متر مربع وسعت دارد می توان تنوعی از حیوانات را مشاهده کرد که از جمله آن ها می توان حیواناتی مانند خرگوش، شیر، میمون، غاز، قو و .... نام برد. حیات وحش طبیعی نیز در این کوه یافت می شود که اگر خوش شانس باشید این حیوانات را خواهید دید.

گردنه باد و پل رنگین کمان: درّه ای در جنوب کوه صفّه وجود دارد که اصطلاحاً به آن گردنه باد گفته می شود. ارتفاعات کوه صفه محل قرار گیری باد است که در شمال و جنوب این گردنه باد می وزد و از آنجا که وزش باد در شهر اصفهان مخالف جهت این گردنه است؛ باد در تمامی فصل ها به شدت زیاد وجود دارد. در سمت غربی و در پشت کوه صفه پل بسیار زیبایی وجود دارد که آن را پل رنگین کمان می گویند.

میدان نقش جهان اصفهان، سمبل اصفهان

چشمه های زیبا در کوه صفه اصفهان

از دیگر دیدنی های این کوه زیبای اصفهان می توان به چند چشمه طبیعی و زیبا اشاره کرد که معروف ترین آن ها را در ادامه خواهید خواند. چشمه پاچنار: مردمان در گذشته به دلیل سرسبزی و زیبایی که این چشمه به وجود آورده، نام پاچنار را برای آن انتخاب کرده اند که به معنای مکانی با درختان سبز است. این چشمه ی زیبا و دیدنی در 1850 متری کوه و پارک صفه اصفهان قرار دارد.

چشمه درویش یا خاچیک: به گفته برخی در زمان های دور، فردی ارمنی به نام خاچیک در این منطقه دکّه ای داشته و به کوه نوردانی که به آنجا می رفته اند خوراکی می فروخته است. همین دلیل سبب شد نام این چشمه را به خاچیک اطلاق دهند. چشمه خاچیک در کنار چشمه پاچنار با تقریباً حدود 100 متر فاصله از شرق واقع می باشد.

پارک صفه اصفهان
شهروندان و گردشگران در کوه صفه اصفهان

چشمه خاچیک به شکل حوض طبیعی بوده و سرپوشیده می باشد که از ویژگی های منحصر به فرد و عجیب آن به شمار می رود. تلفیق آب و درخت و گونه های گیاهی، به طور عجیب و زیبایی در دل حفره سنگی بزرگ جای گرفته اند. نقطه قرار گیری این چشمه و موقعیّت مکانی بسیار مناسب آن (بین کوه صفه و قلّه کوه) موجب شده تا استراحت گاهی بسیار دلنشین برای افراد فراهم کند. کهن ترین منبعی که از نام این چشمه در آن یاد شده، سفر نامه ژان باتیست تاورنیه جهانگرد فرانسوی می باشد که در زمان شاه عباس به اصفهان سفر نموده است.

چشمه گل زرد: پس از گذر یک راه سخت و دشوار و پس از گذشت 200 متر از چشمه درویش، چشمه ای با زیبایی های خاص خود وجود دارد و هرکسی توانایی دیدن آن را به دلیل گذشت از راه دشواری که تنها از دست کوهنوردان برمی آید ندارد. این چشمه به دلیل صعب العبور بودن راه، همچنان بکر و دست نخورده باقی مانده است.

چشمه نقط: در غرب کوه صفّه چشمه ای به شکل سنگاب وجود دارد که از بالای کوه آب قطره قطره در آن می ریزد و حیوانات و کوهنوردان از آب خنک آن استفاده می کنند. چشمه چاه درویش: به دلیل پایین تر بودن سطح این چشمه از اطراف آن هیچوقت آب از آن جاری نمی شود و در گذشته هر زمان که آب در چشمه های دیگر کوه وجود نداشت، این چشمه اندکی آب داشت.

باغ گل های اصفهان، بهشتی در اصفهان

قلعه شاه دژ، مکانی تاریخی در کوه صفه اصفهان

در شمال غربی و در بلندترین نقطه کوه پارک صفه، قلعه ای دیده می شود که می توان آن را معروف ترین جاذبه کوه صفه دانست. البته این قلعه نام دیگری هم دارد که به آن قلعه دیو می گویند. کوه صفه به لحاظ ساختاری، کوهی سر سخت و محکم است که به اصطلاح می توان گفت ساختاری دفاعی دارد که دلیل ساخت قله نیز می باشد.

​​پارک صفه اصفهان
جلوه ای از خورشید در کوه پارک صفه نصف جهان

قلعه شاه دژ کوه صفه اصفهان با استفاده از دیواره های کوه و تراشیدن پرتگاه هایی برای دفاع ساخته شده بود. دیوارهای متعدد قلعه، تمامی راه های دسترسی به قلعه را بسته بود و کسی نمی توانست داخل شود. البته همه ی این سختی ها برای گذشتگان بوده و امروزه به راحتی می توان به جاذبه های این کوه و بخصوص قلعه شاه دژ دسترسی پیدا کرد.

از بقایای که امروزه از امکانات دفاعی این قلعه به جای مانده است می توان به 6 دروازه، تقریبا 20 برج نگهبانی، یک دیوار بزرگ، دیوار های کوچک حفاظتی، قلعه کوچک سنگی، انبار های آذوقه، وسایل جنگی و ... اشاره داشت. تامین آب در این منطقه به علت شرایط نسبتاً خشکی که دارد یکی از مشکلات بزرگ ساکنان آن بوده است.

برای بر طرف کردن این مشکلات تاسیسات متنوع و چشمه های کوچکی در گوشه و کنار قلعه ساخته شده که هنوز آثاری از آنها به چشم می خورد. بند های آبگیر، حوض ها، حوضچه ها، تنبوشه ها و ... از انواع تاسیساتی هستند که در این منطفه هنوز باقی مانده اند. دره غربی کوه صفه، سد آبگیر اصلی قلعه واقع شده است که امروزه آن را بازسازی کرده اند.

پارک صفه اصفهان
طبیعت بکر و زیبای پارک کوهستانی صفه اسپهان

قسمت های باقی مانده قلعه شاه دژ

در این قلعه قسمت هایی باقی مانده که در این بخش ذکر می شوند. 1-ستاد مرکزی قلعه در شمال شرقی قله صفه، 2-باقی مانده های چندین سرباز خانه در جنوب شرق قلّه صفه، 3- آثار انبار ها و تاسیسات دیگر در غرب قلّه صفه، 4-آثار برج های نگهبانی، دروازه ها، دیوار های دفاعی، و بند های آّبگیر در پیرامون قلعه

مهم ترین بخش قلعه شاه دژ، قلعه مرکزی آن است که در شمال شرقی قله کوه صفه قرار دارد. برای بنا کردن این قلعه، فضای بالای قله را صاف کرده اند تا فضایی صفه (تخت) مانند ایجاد شود. ابعاد این فضا حدود 50 متر در 200 متر است که از طرف شمال و شرق به پرتگاه راه دارد. به همین دلیل دسترسی از این سمت غیر ممکن است و از طرف جنوب و غرب به دیواره های دفاعی محدود می شود.

دو برج دیده بانی هنوز آثاری از خود به جای گذاشته اند که یکی از آنها کنار چشمه پاچنار قرار داشته و دیگری در کمرگاه و زیر دیوار گل زرد واقع شده است. بومی های منطقه می گویند از این مکان ها، رفت و آمد اشخاص را به قلعه دیو زیر نظر می گرفته اند. اگر چه در سال 1384 نام این قلعه به ثبت آثار ملی رسیده است، اما حفاظت های لازم و آنطور که باید از این قلعه صورت نمی گیرد.

چشمه کاچیک و حرکت به سمت گردنه کوه، یکی از بهترین راه ها برای دسترسی به این قلعه است. به این گونه که از گردنه باد باید به سمت راست حرکت کرد. بنا به باور مردم جنگ اسکندر و دارا در مکانی قلعه مانند اتفاق افتاده است. در غرب قلعه خشت هایی بزرگ به اضلاع نیم متر وجود دارد که این سازه را تخت رستم می نامند.

کوه صفه اصفهان و 14 غار خوفناک

در کوه صفه می توان به بیش از 14 غار اشاره کرد که برخی از آن ها خوفناک هستند. در محلی به نام گردنه باد و در کنار دستگاه توربین بادی، غاری واقع شده که به آن غار کسری می گویند. در جبه غربی کوه صفه غاری وجود دارد که بیستون نام گرفته است. در بالای چشمه خاچیک و در جبهه شرقی کوه صفه غاری به نام قنبر قرار دارد. در کنار مجموعه ای از چند چشمه، یک غار شکل گرفته که به غار هفت چشمه معروف است.

در محلی به نام دره دوزخ غاری به نام غار کفتار وجود دارد. گروهی به نام چکاد در گذشته غاری را ایجاد کرده اند که دَست کَند چِکاد نام گرفته است. غار دست کند الله که توسط پهلوان صادق ایجاد شده بود متاسفانه امروزه تخریب شده و جدید ترین غاری که در این ناحیه کشف شده سیمرغ نام دارد. غار سیمرغ حدود 2000 متر با مقیاص سطح دریا ارتفاع دارد که به دست تیم غارشناسی اصفهان در سال 91 کشف شد.

سخن آخر درباره پارک صفه اصفهان

رفتن به این غار ها نیاز به همراه و یک کاربلد دارد؛ زیرا که به دلیل کشف نشدن کامل آنها خطراطی مانند ریزش کوه و ... تهدید کننده است. البته بسیاری از این غار ها نمی توان به راحتی طی نمود. غار سیمرغ دارای سه حلقه چاه است که بسیار تنگ و باریک می باشد. این غار فوق العاده صعب العبور بوده و هرکسی نمی تواند از آن عبور کند. تنگی راه و سختی آن موجب شده تا فقط غارنوردان بتوانند به داخل آن نفوذ پیدا کنند.

از بام کوه صفه منظره زیبایی از رودخانه زاینده رود و قسمتی از شهر اصفهان در مقابل چشمان شما قرار می گیرد که به همین دلیل، کوه صفه را یک نشانه بزرگ شهری (مانند برج میلاد تهران) می دانند. نشانه ای که از تمامی نقاط شهر قابل رویت می باشد. با تله کابین کوه صفه می توانید به آسانی بام صفه را زیر پای خود حس کنید.

اگر بتوانید رنج کوه نوردی را به جان بخرید، بالا تر از گل زرد بعد پشت سر گذاشتن چند پیچ و تاب به قله ای خواهید رسید که سمت چپ آن تپه های کوچک و بزرگی وجود دارد که به نام هزار درّه شناخته می شوند. این دره فوق العاده زیبا چشم نواز بوده که جاده شیراز از آن عبور می کند. این تپه ها خاک سرخ رنگی دارند که در رنگ آمیزی نیز به کار گرفته می شوند. در همین نقطه، نمایی از کوه کلاه قاضی هم قابل مشاهده است.

بیشتر بخوانید :
منابع :