اماکن زیارتی و مذهبی اصفهان
معرفی تمامی اماکن مذهبی اصفهان، امامزاده ها و مساجد تاریخی اصفهان
مراکز مذهبی اصفهان یکی دیگر از جاذبه های منحصر به فرد این شهر محسوب می شوند که در کنار دیگر جاذبه های تاریخی نصف جهان مورد احترام و اهمیت هستند. همانطور که می دانید امامزاده ها و بقاع متبرکه در هر شهر و دیاری اهمیت خاصی داشته و برای مردم بسیار ارزشمند هستند.
مراکز مذهبی اصفهان شامل مسجد های آن نمی شود بلکه می توان به دیگر ابنیه های مذهبی اصفهان نظیر امامزاده ها نیز اشاره کرد. تمامی دلسوختگان و سیفتگان امامت و ولایت، هر زمان که حاجتی دارند و مشکلی برایشان پیش آمده است به سراغ امامزاده ها می روند و گره کار خود را از دست این عزیزان می خواهند.
مراکز مذهبی اصفهان و وجود امامزاده ها در هر شهری از نظر مادی و معنوی حائز اهمیت بوده و طبق آیه ی شریفه قرآن « الا بذکرالله تطمئن القلوب» آرامش دل تنها با یاد خدا آرام می گیرد. نکته جالب توجه این است که بیشترین آثار مهم ساختمانی معماری اسلامی، مربوط به بناهای امامزاده است.
مراکز مذهبی اصفهان و مسجد های تاریخی مهم این شهر را در این مطلب شرح داده ایم تا شما عزیزان توسط پرشین هتل و با رزرو هتل های اصفهان با آشنایی این مراکز مذهبی و امامزاده ها بتوانید علاوه بر سفر گردشگری و تاریخی به نصف جهان، از معنویات مذهبی این سفر نیز بهره مند شوید. در ادامه با مسجد ها و امامزاده های اصفهان بیشتر آشنا خواهید شد.
مسجد امام نام دیگر مرکز مذهبی مسجد شاه اصفهان
مسجد شاه، همان مسجد امام است که در میدان نقش جهان واقع شده و علاوه بر کاربری مذهبی، موزه ای نیز هم است. به این دلیل موزه است که آثار تاریخی زمان صفویان به خوبی در این مکان قابل مشاهده است. مسجد شاه از معماری منحصر به فردی برخوردار است که علی اکبر اصفهانی ناظر این پروژه در زمان صفویان بوده است. کتیبه نگاری های این مسجد نیز توسط استاد علیرضا عباسی، عبدالباقی تبریزی و ... خوشنویسی شده است.
مسجد شاه از کاشی کاشی های منحصر به فردی برخوردار است که توسط فیلسوف مشهور شیخ بهایی طراحی و به اجرا در آمد. کاشی های هفت رنگ، مقرنس های زیبا، گنبدهایی که صدا را انعکاس می دهند و ... از جمله جاذبه های معماری مسجد شاه می باشند. در حال حاضر قسمتی از این مسجد فعال بوده که درب خود را به روی نمازگزاران باز می کند و قسمت دیگر آن موزه می باشد.
مسجد جامع اصفهان یکی از مراکز مذهبی اصفهان
مسجد جامع اصفهان که اکنون مهم ترین مسجد اصفهان برای تجمع شیعیان است در میدان قیام، خیابان مجلسی و در آخر بازار بزرگ اصفهان که جزو مراکز خرید اصفهان است قرار گرفته است. این مسجد بسیار تاریخی بوده و در قرن دوم هجری قمری ساخته شد که از ابعاد کوچکی برخوردار بود. خلیفه معتصم عباسی در سال 226 هجری قمری دستور داد که این مسجد را خراب کنند و مسجدی با ستون ها و گنبد چوبی جایگزین بنای قبلی مسجد کنند.
مسجد جامع اصفهان تنها مسجدی است که دستخوش تغییرات بسیاری شده که حتی این مسجد را در زمان اسماعیلیان به آتش زده اند. پس از آتش سوزی این مسجد، ترمیم آن در سلسله های ایلخانی، مظفری، سلجوقی، صفویه و قاجار انجام گرفت که بیشترین سهم بازسازی مسجد جامع امام متعلق به دوران صفوی است. اگر شما عزیزان هم می خواهید با جزئیات بیشتر این مرکز مذهبی اصفهان آشنا شوید بر روی کلمه آن کلیک کنید.
امامزاده ابراهیم بطحانی از نوادگان حضرت علی (ع)
امامزاده ابراهیم بطحانی از جمله امامزاده هایی است که در شهر اصفهان قرار گرفته و دارای شجره نامه ای معتبر است که در محله سنبلان اصفهان قرار دارد. مقبره این بزرگوار در آرامگاه درب امام است که 2 امامزاده در این مکان مدفون هستند. ابراهیم محمد بطحانی و قاسم بن حسن بن زید در این مکان جای گرفته اند که اکنون مامن عاشقان دلسوخته و سینه چاک است. این امامزاده به بیمارستان امین اصفهان نزدیک می باشد.
امامزاده ابراهیم بطحانی که در بقعه درب امام واقع شده دارای گنبدی است که گچبری و تزئینات آن بی نظیر می باشد. سر درب این مقبره بسیار نفیس بوده و با خط ثلث زیبا، معرق کاری هنرمندانه و کاشی کاری های جذاب طراحی و ساخته شده است. در این امامزاده یک پنجره گچبری وجود دارد که در تمام ایران نایاب بوده و منحصر به این مقبره می باشد. قدمت بقعه درب امام به زمان قره قویونلوها بر می گردد. دلیل نام درب بقعه امام برای امامزاده ابراهیم بطحنی این است که منازل ساکنین آن محله به مقبره امامزاده نزدیک بوده و به نوعی درب ورودی محله محسوب می شده است. از این رو این مقبره نیز با نام بقعه درب امام شناخته می شود.
امامزاده زین العابدین از دیگر مراکز مذهبی اصفهان
امامزاده زین العابدین از دیگر امامزاده های اصفهان است که اتفاقا در بقعه درب امام دفن شده اند. این امامزاده همسایه امامزاده ابراهیم بطحانی است که نسب ایشان به امام جعفر صادق (ع) می رسد که تمامی علماء شیعه و نسب شناس، اتفاق نظر دارند. ملا هاشم مشهدی و مرحوم مهدوی شجره نامه و نسب این امامزاده را معتبر دانسته اند اما امامزاده ابراهیم بطحی از آن معتبر است.
امامزاده زین العابدین و امامزاده ابراهیم بطحی از مان های گذشته تا کنون، مورد اکرام مردم اصفهان بوده اند که در زمان مشکلات و گرفتاری خود به اینم 2 امامزاده پناه می برده و از آنان می خواستند که مشکلشان را رفع کند. عصر های چهارشنبه و پنج شنبه، نان و ماست نذری، حلوا و دیگر خیرات بعد از برآورده شدن حاجات پخش می شود. کرامت این دو امامزاده برای اهلی اصفهان ثابت شده است.
امامزاده اسماعیل و مقبره شعیا نبی
امامزاده اسماعیل از دیگر ابنیه های مذهبی اصفهان است که در میدان امام علی، خیابان هاتف اصفهان قرار دارد. این امامزاده نسب مشخص و ثابت شده ای دارند اما برخی علماء برای نسب این امامزاده دچار اختلاف شده اند. یک کتیبه در این امامزاده وجود دارد که نسب ایشان را اینگونه شرح می دهد« اسماعیل بن حسن بن زید بن حسن بن علی (ع)». مرحوم همایی نیز نگاشته های این کتیبه را درست دانسته و نسب ایشان را قطعی اعلام می کنند.
امامزاده اسماعیل از دیرباز تا کنون (قرن هشتم هجری) معروف و مشهور بوده که آثار تاریخی مهمی نیز در مقبره ایشان وجود دارد. از دیگر نکته های مهم این امامزاده وجوئد یک پیامبر به نام شعیا نبی است که مسجدی هم در نزدیکی آن وجود که مزین به این نام است. متون تاریخی معتبر ذکر می کنند که اولین مسجد اصفهان در زمان خلافت حضرت علی (ع) و در محله خشینان ساخته شده است.
کتیبه ای در مقبره شعیا نبی وجود دارد که نشان می دهد اولین مسجد بزرگ اصفهان بوده و در زمامت حضرت علی (ع) ساخته شده است. پس با این شواهد و قرائن در می یابیم که اولین مسجد ساخته شده در اصفهان همین مسجد شعیا است که قدمتی بالا داشته و محله خشینان آن زمان، خیابان هاتف کنونی بوده است. برای اطلاعات دقیق تر و جامع این امامزاده به مطلب امامزاده اسماعیل مراجعه کنید.
امامزاده جعفر اصفهان همسایه امامزاده اسماعیل
امامزاده جعفر از دیگر ابنیه های مذهبی اصفهان است که تاریخی دیرینه دارد. این آرامگاه در سال 1310 به ثبت فهرست آثار ملی ایران رسیده است. امامزاده جعفر در خیابان هاتف غربی و مقابل امامزاده اسماعیل قرار گرفته که این امامزاده با 3 واسطه به امام سجاد (ع) می رسند. امامزاده جعفر در میان مردم بومی اصفهان و دیگر مناطق به نام جعفریه هم شناخته می شود که بسیار مورد احترام مردم می باشد.
بنای امامزاده جعفر شبیه برج بوده و گنبد آن هرمی شکل می باشد که به صورت هشت گوشه ساخته شده است. معماری بنای امامزاده به زمان مغول ها بر می گردد که نشان از قدمت این امامزاده دارد. بر روی مقبره این بزرگوار نوشته ای وجود دارد که ایشان را یکی از سادات با شخصیت، صاحب شمشیر، سخی و صاحب قلم معرفی می کند. این امامزاده در سال 725 هجری قمری به دست مخالفین زمان خود به شهادت می رسد. نا گفته نماند برادر این امامزاده نیز در ضلع جنوبی صحن دفن شده است که سید مرتضی نام دارد.
امامزاده احمد نوه امام محمد باقر (ع)
مکان مذهبی مهم دیگری در اصفهان وجود دارد که امامزاده احمد نام دارد. این امامزاده در نزدیکی بازارچه حسن آباد، مدرسه عربان و مسجد ساروتقی واقع شده است. این امامزاده دارای شجره نامه ای معتبر است که نسب ایشان به امام محمد باقر (ع) می رسد. از جمله ساداتی که نسبشان به این امامزاده جلیل القدر می رسد مرحوم آیت الله سید محمود طالقانی است که از فقها و مفسران عالی رتبه بوده اند. طبق روایات پدر این امامزاده در کاشان مدفون است و به نام مشهد اردهال نیز شناخته می شود.
از دیگر نکته های مهم این ابنیه مذهبی پنجره ای است که در زیر آن تکه سنگی وجود دارد که مربوط به بت سومنات می باشد. این سنگ غنیمت سلطان محمود غزنوی از هند است که بنابر روایات تکه ای از آن را در زیر این پنجره کارگذاشته است. بقعه امامزاده مربوط به دوران صفویه بوده و ظل السلطان آن را بهسازی کرده است. لازم به ذکر است همدم السلطنه (دختر امیرکبیر) و همسر ظل السلطان در یکی از دالان های این امامزاده دفن هستند.
امامزاده هارون ولایت از دیگر اماکن مذهبی اصفهان
امامزاده هارون ولایت قدمتی بالای 1330 سال دارد که در سنه 10 هجری قمری ساخته شده است. در حال حاضر این امامزاده در ضلع جنوب شرقی میدان امام علی اصفهان واقع شده و بسیار مورد احترام می باشد. مسجد علی (ع) در مقابل این امامزاده قرار دارد که بر معنویت این فضا افزوده است. نسب این امامزاده طبق نظرات علماء نسب شناس، به امام علی النقی (ع) می رسد که برخی با این نظریه مخالف هستند.
نسب امامزاده هارون ولایت طبق صحبت های آیت الله العظمی مرعشی نجفی به امام موسی بن جعفر می رسد که با توجه به بررسی کتب مربوطه این امر صحت دارد. طبق روایات نام فرزندان امام دهم حسین، محمد، جعفر کذاب و حضرت عسگری بوده اند که نام این امامزاده در آن ها نیست. پس در می یابیم که فرموده جناب مرعشی صحیح بوده و این امامزاده از نوادگان امام هفتم می باشد. لازم به ذکر است معجزه های این امامزاده و شیر سنگی آن در مقاله ای جدا به نام امامزاده هارون در یک نگاه ذکر شده است که به آن می توانید مراجعه کنید.
بقعه امامزاده زینبیه در محلی به نام ارزنان
امامزاده زینبیه مکانی متبرک است که شخص مدفون شده در آن دختر امام هفتم است که زینب نام ایشان می باشد. محله ارزنان در زمان گذشته از اصفهان جدا بوده و در حال حاضر جزئی از شهر اصفهان محسوب می شود. این مکان در حال حاضر زینبیه نام دارد که بر گرفته از نام این بانوی کریمه است. قدمت این مکان مذهبی اصفهان به سنه پنج هجری قمری می رسد که با تلاش های حاج شیخ عباس قمی و دیگر علماء زمان خود مشهور شده و مورد توجه دوستداران اهل بیت قرار گرفت.
امامزاده زینبیه اصفهان در گذشته مکانی معمولی بود که با گذشت زمان و همت خیران، اکنون دارای ضریح، رواق، حجره ها، ایوان های کاشی کاری شده و صحنی با شکوه و زیبا است که در اختیار عموم قرار دارد. در جوار این امامزاده برخی از علماء و شخصیت های مذهبی مدفون می باشند. برای ملاحظه اطلاعات دقیق تر این امامزاده به مطلب های مربوطه مراجعه فرمایید.
مزار حضرت یوشع نبى در اصفهان
همانطور که می دانید یوشع نبی یکی از پیامبران بنی اسرائیل است که بعد از حضرت موسی (ع) رهبری این قوم را برعهده گرفت. مزار یوشع نبی در تخت فولاد اصفهان است که تخت فولاد مزاری است که در آن شهدای گمنام آرمیده اند. بر روی سنگ قبر یوشع نبی در زمان آل بویه، ساختمانی بنا شد تا این قبر از گزند سالیان و تغییرات آب و هوا محفوظ بماند. اما متاسفانه در سال های اخیر بناب قدیمی تخریب شد و اکنون تنها یک سنگ قبر مرمری وجود دارد که نام این پیامبر بر روی آن نگاشته شده است.
مقبره یوشع نبی کمی بالاتر از سطح زمین قرار گرفته است که با یک پارچه سبز رنگ پوشیده شده و زیارتگاه زائرین این پیامبر می باشد. تاریخ دانان نظرهایی دارند که حضرت یوشع توسط کوروش کبیر از اسارت بختُنصر نجات پیدا کرد. سپس با همان کاروان به سمت ایران کوچ کردند و اقامت گزیدند. لازم به ذکر است 2 قبر دیگر نیز با نام یوشع نبی وجود دارد که یکی داخل غار و شهر طرابلس و دیگری در شهر المنيه الضنيه لبنان قرار دارد.
مسجد شیخ لطف الله، جاذبه ای مذهبی در اصفهان
مسجد شیخ لطف الله، نامی که هر کوچک و بزرگی آن را به خوبی می شناسد و برای آن ارزش زیادی قائل است. این مسجد اصفهان یکی از خاص ترین کاشی کاری های جهان را دارد که در جهان شناخته شده است. مهم ترین رنگ و سنگ به کار رفته در این مسجد، فیروزه است که آبی آن باعث دفع انرژی های منفی و چشم زخم است. علاوه بر این که طبق روایات معصومین انگشتر فیروزه بر دست کردن ثواب داشته و دعا را زودتر مستجاب می کند.
از دیگر جذابیت این مکان مذهبی اصفهان معماری منخصر به فرد و بی نظیر آن است که در یک مکان خاص صدای خود را خواهید شنید. معماری مسجد شیخ لطف الله به گونه ای است که تحسین هر گردشگر خارجی و داخلی را بر می انگیزد. کُپ بری های زیبا و بی عیب و نقص، نقش و نگارهای ظریف و جذاب و ... از دیگر شگفتی های این مسجد اصفهان هستند. این مسجد در مجموعه میدان نقش جهان قرار دارد که خود این میدان به تنهایی جاذبه ای مهم و نادر محسوب می شود.
تمامی اماکن مذهبی اصفهان، ثبت شده در فهرست آثار ملی ایران
از دیگر نکته های جالب توجه درباره اماکن مذهبی اصفهان این است که تمامی این اثار و ابنیه های مذهبی به ثبت آثار ملی ایران رسیده است که خود بسیار ارزشمند است. حتی برخی از این آثار مانند مسجد شیخ لطف الله میسی، مسجد شاه، مسجد جامع اصفهان و ... از جمله مکان های مذهبی اصفهان هستند که در فهرست سازمان جهانی یونسکو به ثبت رسیده اند و چهره ای جهانی دارند.
همانطور که می دانید سازمان یونسکو یک سازمان جهانی وابسته به سازمان ملل است که یکی از کارهای این نهاد، حمایت از آثار باستانی و فوق العاده خاص کشور ها است تا این اماکن برای آیندگان، مانند میراثی گرانبها باقی بماند. از این که با نشر این مطلب توانسته ایم بر اطلاعات شما بیافزاییم بر خود می بالیم و آرزو می کنیم سفرهایی مقرون به صرفه، با ارزش و پربار را تجربه کنید.