آگاهی جامع و کامل از مراکز مذهبی ایران

معرفی اماکن مذهبی ایران از امامزاده ها تا مساجد مهم ایران

اماکن مذهبی ایران از مباحثی است که سایت پرشین هتل به آن می پردازد. این اماکن برای ایرانیان حائز اهمیت بوده و احترام خاصی برای آن ها قائل می باشند. اماکن مذهبی در ایران از جاذبه های گردشگری هم به شمار می رود، چرا که از سر تا سر کشور یا دیگر کشور های مسلمان به شهرهای زیارتی ایران سفر می کنند.

اماکن مذهبی ایران مورد علاقه افراد غیر مسلمان از دیگر کشور ها نیز می باشد، چرا که این اماکن مذهبی از کاشی کای های سنتی، معرق کاری های خاص، و معماری جذابی برخوردار هستند. به همین ترتیب توریست ها برای بازدید از اماکن مذهبی ایران به کشور ما مراجعه می نمایند.

اماکن مذهبی ایران تعداد بی شماری داشته و ذکر تمامی آن خارج از حوصله خوانندگان مطلب می باشد. به همین دلیل فقط تعدادی از اماکن مذهبی شناخته شده ایران را یاد خواهیم کرد. اکثر مکان هایی که معرفی می کنیم از شهرت بالایی برخوردار بوده و علاقمندان بی شماری دارند. معمولاً گردشگران برای کسب آرامش بیشتر و راز و نیاز با خداوند به اماکن مذهبی می روند. اگر می خواهید با پنج مکان مذهبی مهم ایران آشنا شوید، کلیک کنید.

اماکن مذهبی ایران در شهر مقدس مشهد

شهر مشهد که پایتخت معنوی کشور نیز شناخته می شود، اصلی ترین زیارتگاه متبرکه ایران را در خود دارد. این شهر به دلیل وجود حرم امام رضا (ع) لقب مقدس را از آن خود کرده است. مشهد دومین شهر بزرگ کشور بوده که جمعیت هفت میلیونی دارد. این شهر دارای امامزاده ها و مکان های مذهبی بسیاری می باشد که در عنوان های ذیل شرح داده می شوند.

حرم امام رضا (ع) از مهم ترین اماکن مذهبی ایران

حرم امام رضا (ع) برای ایرانیان حائز اهمیت بوده و می توان گفت 80 درصد ایرانی ها به مشهد سفر نموده اند و حرم امام رضا (ع) را از نزدیک زیارت کرده اند. امام مهربانی ها برای عموم مردن، مقدس بوده و امکان ندارد به حرم رفت اما افرادی را مشغول عبادت خداوند ندید. حتی در فصول سرد نیز گردشگران زیادی به زیارت حرم امام رضا (ع) می آیند.

شیخ بهایی یکی از طراحان خبره بناهای باشکوه دوره خود؛ از جمله حرم امام رضا (ع) بوده که از شهرت بالایی برخوردار است. مقبره این بزرگوار در یکی از صحن های حرم (بعد از رواق امام خمینی (ره) آرامگاه شیخ بهایی) وجود دارد و معمولاً زائران در هنگام زیارت؛ فاتحه ای را نثار روح شیخ بهایی نیز می کنند. 

حرم مطهر دارای قسمت های مختلفی می باشد که از این بخش ها می توان به صحن های گوناگون، مسجد گوهرشاد، سقاخانه اسماعیل طلا، پنجره فولاد، بقعه شیخ بهایی، آرامگاه امام هشتم و ... اشاره کرد. برای بنای تمامی این قسمت ها زحمت های فراوانی کشیده شده است تا حرم امام رضا جذابیت بی نظیری داشته باشد.

مسجد گوهرشاد، گوهر غلتیده در خون

مسجد گوهرشاد مشهد در ضلع جنوبی حرم واقع شده و جزء مکان های مذهبی ایران محسوب می شود. گوهرشاد یکی از شاهزادگان دوره تیموریان بوده که لقب گوهر شاد بیگم و گوهرشاد آغا داشته است. این فرد از زنان ثروتمند و نجیب زادگان دوره خود به شمار می رفت و به مدت 43 سال برقسمتی از ایران و افغانستان حکمرانی می کرده است. 

گوهرشاد بیگم همسر شاهرخ تیموری و فرزند امیر تیمور بوده که در سن 80 سالگی توسط جمعی از مشاوران ابوسعید در جریان قیام میرزا ابوالقاسم بابر کشته شد. این زن بسیار نیکوکار، هنرپرور، خردمند، باوقار، ادب دوست و با سیاست بود. مقبره فرزندش بایسنقر میرزا، همسرش شاهرخ تیموری و مادرش بانوخان زاده بیگم نیز در همجواره بقعه وی می باشد.

مسجد گوهرشاد از طراحی و معماری باشکوهی تشکیل شده که چشم هر بینندهای را به خود خیره می کند. این مسجد به دستور خود بانوگوهرشاد بنا شده است و کم کم در گذر زمان قسمت هایی به آن افزوده شد و مورد بازسازی قرار گرفت. کاشی کاری های متعددی در این بنا وجود داشته که زیبایی خاصی را دارا می باشند.

از دیگر مکان های داخل حرم

سقاخانه اسماعیل طلا که توسط یکی از سرداران فتحعلی شاه بازسازی شد و سر تاسر آن پوشیده شده از طلا است. این فرد به دلیل اینکه جان شاه را نجات داده بود، مژدگانی دریافت کرد که هم وزن خودش، به آن طلا داده شود. اسماعیل خان هم چنین بنایی را که جوی آبی از آن گذر می کند را ساخت. برخی معتقدند آب سقاخانه شفا بخش است.

پنجره فولاد حرم مقدس امام رضا (ع) در صحن انقلاب قرار گرفته و برای افرادی که توانایی زیارت ضریح امام رضا(ع) را از نزدیک ندارند بنا شده است. حرم نیز دارای صحن های متعددی می باشد که می توان به صحن جامع، صحن انقلاب، صحن جمهوری، صحن آزادی و ... اشاره کرد.

امامزاده های مشهد

امام زاده یحیی (ع) که از نوادگان امام زین العابدین (ع) می باشند در روستای میامی واقع شده است. این فرد به همراه یاران خود در زمان حکومت بنی امیه که با اهل بیت پیامبر دشمنی داشتند به ایران گریخته که بین راه با دشمنان خود درگیر می شوند و به شهادت می رسند. به این ترتیب مقبره ای برای ایشان ساخته شد که به مرور زمان مسجدی نیز بنا گردید.

امامزاده سید محمد علوی از نوادگان امام موسی بن جعفر (ع) می باشد که در 45 کیلومتری جاده مشهد و تربت حیدریه قرار گرفته است. امامزاده سلطان غیاث الدین محمد (ع) نیز از دیگر امامزاده های مشهد بوده که نسل ایشان با هفده واسطه به امام موسی بن جعفر باز می گردد.

امامزاده یاسر (ع) و ناصر (ع) در روستای ییلاقی گلستان که در همجواری طرقبه است قرار گرفته و از امامزاده های مهم مشهد به شمار می رود. سید یاسر و سید ناصر از فرزندان امام موسی کاظم (ع) هستند. آرامگاه خواجه اباصلت (از یاران با وفای امام رضا) و آرامگاه خواجه مراد (از دیگر یاران امام رضا می باشد که جریان شهادت ایشان را برای مسلمانان آشکار نمودند)، آرامگاه خواجه ربیع جزء اماکن مذهبی ایران محسوب می شوند. 

اماکن مذهبی ایران در تهران، پایتخت ایران

تهران بزرگترین شهر ایران و پایتخت کشور می باشد که از نظر سیاسی و اجتمای جایگاه ویزه ای دارد. این شهر نیز دارای چندین امامزاده می باشد که شهروندان تهرانی علاقه خاصی به این مکان ها دارند و نذورات خود را نیز در چنین اماکنی میان عموم و نیازمندان پخش می نمایند. از مهم ترین مکان های مذهبی تهران که گردشگران به زیارت آن ها می روند می توان امامزاده شاه عبدالعظیم حسنی و امامزاده صالح را نام برد.

مقبره شاه عبدالعظیم حسنی در شهر ری

شاه عبدالعظیم حسنی از قدیمی ترین مکان های مذهبی تهران به شمار رفته که در جنوب شهر تهران واقع شده است. ایشان یکی از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) هستند که در زمان خلفای عباسی از مدینه به ایران مهاجرت می کنند. آرامگاه شاه عبدالعظیم دارای گنبدی طلایی و یک حیاط مرکزی بزرگ می باشد. ساخت این مکان مربوط به دوره ایلخانی است.

امامزاده صالح (ع)، آرمیده در منطقه ای خوش آب و هوا

امامزاده صالح (ع) از مشهورترین مکان های مذهبی تهران محسوب شده که در تجریش قرار گرفته است. این منطقه یکی از خوش آب و هواترین مناطق تهران به شمار می رود که در مقابل آن رشته کوه های البرز قرار دارند. امامزاده صالح (ع) از پسران امام موسی کاظم (ع) و از برادران امام هشتم می باشد. کاشی کاری لاجوردی گنبد و مناره‌ های آن از سبک سنتی صفوی، الهام گرفته شده است. 

امامزاده داوود (ع) را با مسیر صعب العبورش می شناسند. این امامزاده شهرت خاصی در بین مکان های مذهبی تهران دارد. خانواده ها برای زیارت و گذراندن روز خود در دل طبیعت به بازدید آن می روند. بقعه امامزاده داوود (ع) در میان دره ای سرسبز میان کوهستان در نزدیکی شهر تهران قرار دارد. درباره نسب ایشان دو نظریه وجود دارد. اما بر اساس هر دو نظر، این امامزاده نسل یازدهم امام حسن مجتبی (ع) است. 

مکان های مذهبی دیگری در تهران وجود دارند که می توان به امامزاده قاسم، کلیسای سنت سرکیس مسیحیان، آتشکده زرتشتیان، مسجد مصلی تهران، امامزاده یحیی، امامزاده عینعلی و زینعلی اشاره کرد. تمامی این مکان ها مورد احترام گردشگران و شهروندان تهرانی می باشند.

اماکن مذهبی ایران در شیراز

شهر شیراز دارای اماکن مذهبی گوناگونی بوده که در بین عموم شهرت زیادی دارند. شیراز علاوه بر مکان های مذهبی؛ دارای تفرجگاه های متعددی نیز می باشد. این شهر آب و هوای خوبی داشته و دارای موقعیت مکانی عالی است. شیراز اصالت کهن را از گذشته تا کنون در دنباله خود دارد.

حرم شاه چراغ شیراز، از اماکن مذهبی مهم ایران

حرم شاه چراغ متعلق به برادر امام رضا (ع)، در شیراز است که جزء حائز اهمیت ترین اماکن مذهبی ایران به شمار می رود. احمد بن موسی (ع) پسر امام موسی کاظم (ع) هستند که برای پیوستن به برادر خود، عازم خراسان می شوند. در بین راه ایشان به همراه یاران خود توسط افراد مأمون خلیفه عباسی در شهر شیراز شهید شدند. زیارتگاه احمد بن موسی (ع) موسوم به شاهچراغ، در شمال خیابان احمدی شهر شیراز بنا گردیده است. 

مسجد وکیل شیراز

مسجد وکیل شیراز در نزدیکی باغ موزه پارس و سمت غربی بازار وکیل واقع گردیده که از زیباترین مساجد است. این بنا در دوره زندیه ساخته شده که از نظر معماری فوق العاده می باشد. مساحت مسجد وکیل حدود 5 هزار متر مربع می باشد که در شمال این بنا؛ طاق بلندی به نام مروارید ساخته شده که بر روی آن با قلم درشت یکی از سوره های قرآن کریم را حک کرده اند.

مسجد نصیر الملک شیراز

مسجد نصیرالملک شیراز، از مساجد قدیمی این شهر و بناهای دوره قاجاریان است که در سال 1293 تا 1305 توسط حسنعلی نصیرالملک بنا گردید. این مسجد به دلیل پرتو های که از پشت شیشه‌ های رنگی آن در طی روز شکل می ‌گیرد و زیبایی چشمگیری در فضای مسجد خلق می ‌شود، معروفیت دارد. به همین علت به آن مسجد صورتی ایران نیز می‌ گویند.

اماکن مذهبی ایران در نصف جهان (اصفهان)

اصفهان شهر توریستی و پر رفت و آمد ایران محسوب شده که در دوره صفویان پایتخت ایران بوده است. شهر اصفهان دارای بناهای کهن بسیاری است که اکثر آن ها به فرمان شاه های صفوی ساخته شده اند. کلیه این بناها از معماری دیدنی برخوردارند و برای گردشگران ایرانی و توریست های خارجی محبوب هستند. بیشتر این ابنیه های مذهبی به ثبت سازمان جانی یونسکو رسیده اند که در ادامه به آن ها اشاره می شود.

مسجد شیخ لطف الله اصفهان، مسجدی بدون مناره

مسجد شیخ لطف الله اصفهان به فرمان شاه عباس صفوی ساخته شد که از معماری باشکوهی برخوردار بوده و مناره ندارد. دلیل مناره نداشتن مسجد شیخ لطف الله این است که شاه عباس مسجد را فقط برای رفت و آمد درباریان ساخت، چرا که وجود مناره باعث جذب عموم می شده است. شیخ لطف الله یکی از عالمان بلند مرتبه شیعیان بوده که توسط شاه عباس صفوی به ایران دعوت شد و اسم این مسجد را به افتخار حضور ایشان نهادند.

مسجد امام خمینی اصفهان یا مسجد شاه

مسجد امام خمینی اصفهان در واقع همان مسجد شاه بوده که در دوران صفوی ساخته شد و از مهم ترین بناهای معماری اسلامی ایران به شمار می رود. این مسجد در ضلع جنوبی میدان نقش جهان قرار گرفته است. مسجد امام خمینی اصفهان در سال 1020 هجری به فرمان شاه عباس صفوی بنا گردید. 

امامزاده ابراهیم بطحانی و شجره نامه معتبر

امامزاده ابراهیم بطحانی از جمله امامزاده هایی است که در شهر اصفهان قرار دارد و دارای شجره نامه معتبری است. این امامزاده در محله سنبلان اصفهان قرار گرفته و مقبره ایشان در آرامگاه درب امام می باشد که 2 امامزاده در این مکان دفن شده اند. ابراهیم محمد بطحانی و قاسم بن حسن بن زید در همجواری امامزاده بطحانی جای گرفته اند.

اماکن مذهبی ایران در شهر کویری یزد

یزد شهر کویری با آب و هوای خشک می باشد که به دارالعباده ایران نیز مشهور است. هوای این شهر تمیز بوده و هنوز که هنوز است ساختمان های قدیمی خشتی با سقف های گنبدی شکل به چشم می خورند. شب های شهر یزد با نور مهتاب پر نور شده و بهترین مکان برای ستاره شناسان می باشد. در شهری که به حسینیه ایران معروف است اماکن مذهبی بسیاری وجود دارد که در ادامه ذکر می گردد.

مسجد جامع یزد با مناره هایی بلند

مسجد جامع یزد یکی از زیباترین و مهم‌ ترین جاذبه‌ های گردشگری ایران است که در قرن ششم ه.ق ساخته شد و مرمت و بازسازی مکان‌ های مختلف آن تا دهه‌ی اخیر ادامه داشت. زمانی که سازندگان  مسجد جامع یزد، تصمیم به ساخت آن گرفتند، مسجد را در مرکز شهر یزد و داخل حصار بنا کردند. 

مساحت زیربنای مسجد جامع یزد برابر با 9800 متر مربع بوده و متراژی حدود 500 متر مربع نیز بخش های مربوط به کاشی، کتبیه ‌ها و... را در بر می ‌‌گیرد. طول مسجد جامع یزد، 104 متر و عرض آن 99 متر بوده که به هفت ورودی متصل به چندین کوچه و راه خروجی پایان می پذیرد.

امامزاده سید جعفر یزد 

امامزاده سید جعفر یزد از نوادگان امام جعفر صادق (ع) بوده و دارای شجره نامه معتبری می باشند که در آن مشخص شده نسب ایشان به کدام امام معصوم می رسد. امامزاده جعفر یزد در محله مصلی عتیق قرار گرفته و دارای گنبد بسیار زیبایی می باشد. کاشی کاری ها و معماری بی نظیر ساختمان و گنبد آن به شیوه ماهرانه ای طراحی شده است. رنگ کاشی ها آبی لاجوردی و سفید می باشند که جلوه ای جذاب را از گنبد امامزاده هویدا کرده است.

اماکن مذهبی ایران در شهر قم 

شهر قم دومین شهر مذهبی ایران بوده که روزانه افراد زیادی برای زیارت به این شهر سفر می کنند. در شهر قم حرم حضرت معصومه (س) واقع شده که در نزد شیعیان محبوبیت خاصی دارد. حضرت معصومه (س) خواهر امام رضا (ع) می باشند که این امام بزرگور علاقه زیادی به خواهر خود داشتند. معمولاً گردشگرانی که به سفر زیارتی می روند؛شهر قم را دومین مقصد خویش قرار می دهند.

بارگاه حرم حضرت معصومه (س) معماری جذابی  داشته و با کاشی کاری های متنوعی تزئین شده است و مدت زمانی که برای کاشی کاری صرف شد، هشت سال بود. حضرت معصومه (س) همانند حضرت زینب داغ برادر خود، هارون بن موسی بن جعفر (ع) و برادر زاده های خود را به چشم دید به همین دلیل بیمار شد و بعد ازمدتی در شهر قم دار فانی را وداع گفت.

مسجد جمکران یا همان مسجد امام زمان (ع)

مسجد جمکران از مکان هایی است که می توان آرامش وصف نشدنی را در آن پیدا کرد. در این مسجد به راحتی نزدیکی به خداوند احساس می شود. مسجد جمکران به امام زمان تعلق داشته و گفته می شود که ایشان به این مسجد رفت و آمد دارند. نمای بیرونی و داخلی مسجد جمکران به رنگ آبی فیروزه ای است.

نظریه ای برای ساخت مسجد امام زمان وجود دارد. برخی می گویند: عالمی امام زمان را در خواب دیده که تمایل دارند مسجدی در محدوده مسجد کنونی جمکران بنا شود. این عالم نیز دست به کار شده و چنین مسجدی را بنا کرده است. شهر جمکران در چند کیلومتری قم قرار داشته و افرادی که برای زیارت حرم حضرت معصومه (س) به قم می روند، به مسجد جمکران نیز می آیند.

اماکن مذهبی ایران در تبریز

شهر تبریز یکی از خوش و آب و هواترین شهرهای توریستی ایران است که طرفداران منحصر به خود را دارد. در شهر تبریز نیز مکان های مذهبی بسیاری وجود دارند که برای شیعیان و دیگر ادیان نیز مقدس است. در این بخش از مراکز مذهبی ایران می خواهیم به شرح ابنیه های مذهبی شهر تبریز بپردازیم همراه ما باشید.

امامزاده سید حمزه (ع) تبریز

یکی از مهم ترین اماکن مذهبی شهر تبریز امامزاده سید حمزه (ع) می باشد که بسیار مورد احترام است. امامزاده سید حمزه با 16 واسطه به امام موسی بن جعفر می رسند که نشان می دهد از نوادگان  امام هفتم هستند. این امامزاده در محله سرخاب شهر تبریز، قسمت شرقی تقاطع خیابان ثقةالاسلام تبریزی و خیابان عارف قرار گرفته است.

مسجد کبود تبریز یک از 4 مسجد آبی جهان

مسجد کبود تبریز که یکی از آِلمان های شهر محسوب می شود، یکی از 4 مسجد آبی در جهان است که بسیار زیبا و شکوهمند می باشد. هرچند به دلیل زلزله و گذشت سال های متمادی از ساخت این بنای مذهبی، کمی مخروبه به نظر می رسد که همت مسئولان را می طلبد تا این بنای مهم مذهبی را مرمت و بازسازی کنند. اطلاعات دقیق تر مسجد کبود تبریز در مقاله ای مختص به این اماکن مذهبی ایران آورده شده است.

سخن پایانی

در مطلب اماکن مذهبی ایران به شرح امامزاده ها، مکان های مقدس و مساجد بسیاری پرداختیم تا شما آگاهی بیشتری درباره این مراکز مذهبی پیدا کنید. با کلیک کردن بر روی هر کلمه مذهبی، می توانید محتوای دقیق و جامع مربوط به هر مکان مذهبی را مطالعه فرمایید.

لیست آگاهی جامع و کامل از مراکز مذهبی ایران

اماکن مذهبی مهم ایران
اماکن مذهبی مهم ایران از جمله موضوعاتی است که گردشگران داخلی و یا خارجی در کشور ایران به آن اهمیت بالایی می دهند. قطعا هر فردی ایرانی و یا خارجی ...
عاطفه بیدرنگ عاطفه بیدرنگ