اماکن زیارتی و مذهبی تبریز

معرفی اماکن تاریخی مذهبی تبریز، مساجد معروف و امامزاده های تبریز

جاذبه ها و مکان های مذهبی تبریز

اماکن مذهبی تبریز بسیار فراوان بوده که از نظر امامزاده و بقاع متبرکه چیزی کم ندارد. این شهر تاریخی و مهم ایران علاوه بر مردم غیوری که دارد دارای مردمی دین دار و مذهب پرست هم می باشد. بر کسی پوشیده نیست اهالی تبریز یکی از متمدن ترین شهر های ایران است که در این شهر گدایی وجود ندارد. دلیل آن هم همبستگی آنان برای رفع غم و اندوه از بی بضاعت ها می باشد.
اماکن مذهبی تبریز شامل امامزاده ها، مساجد، اثار تاریخی و ... می شود که هر کدام از تاریخی کهن برخوردار می باشند. حال چه بهتر می شود که در سفر تبریز علاوه بر جاذبه های تاریخی و باستانی، از جاذبه های مذهبی آن نیز دیدن فرمایید تا سفر پربار تری را تجربه کنید. 
اماکن مذهبی تبریز در نقاط مختلفی از این شهر قرار گرفته که بسیاری از هتل های تبریز نزدیک به این اماکن مذهبی می باشند. به عنوان مثال زیارتگاه عون بن علی که بر روی کوهی به همین نام قرار دارد نزدیک به هتل کایا لاله پارک تبریز قرار گرفته است که از بهترین هتل های 5 ستاره تبریز محسوب می شود. در این مطلب قصد داریم شما را با تمامی جاذبه های مذهبی و تعدادی از هتل های تبریز نزدیک به آن ها آشنا کنیم تا در سفر خود از لیدر بی نیاز شوید.
اماکن مذهبی تبریز و جاذبه های تبریز وقتی که با هم ترکیب شوند مسلماً سفری عالی و معنوی را برای شما به همراه خواهد داشت. پس سعی کنید در طول سفر خود به تبریز، سری هم به اماکن دیدنی و مذهبی تبریز بزنید تا علاوه بر تاریخ آن با امامزاده های این شهر بزرگ ایران آشنا شوید. پرشین هتل یکی از سایت های معتبر است که سعی کرده با جمع آوری اطلاعات این شهر به شا سروران کمک کند تا سفر خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهید.

مکان مذهبی مهم و تاریخی تبریز به نام مسجد کبود

اماکن مذهبی تبریز و مسجد کبود تبریز محال ممکن است کنار هم نباشند، زیرا مسجد کبود تبریز یکی از مهم ترین و تاریخی ترین مساجد تبریز است که به نمادی از این شهر نیز تبدیل شده است. طبق کتیبه ای که بر سردر مسجد کبود قرار دارد این مکان مذهبی در سال 845 هجری شمسی به دستور صالحه خاتون بنا شده است. این خاتون دختر جهانشاه می باشد که قدرتمند ترین پادشاه سلسله قره قویونلوها بوده است. 
مسجد کبود تبریز به دلیل تنوع کاشی کاری و خط های مختلف به کاربرده شده در کتیبه ها و ستون های مسجد بسیار مشهور است. خطاطی تمام نقوش کتیبه های مسجد بر عهده خوشنویس معروف سنه نهم هجری، نعمت الله البواب بوده که به شایستگی حق مطلب را ادا نموده است. عزالدین بن ملک قاپوچی ناظر بر ساخت و ساز مسجد کبود تبریز بوده است. نکته جالب توجه اینجا است که این مسجد را به نام مسجد فیروزه اسلام نیز می شناسند که دلیل آن وجود کاشی های لاجوردی می باشد.

مسجد کبود تبریز
مسجد کبود تبریز

امامزاده سید حمزه، مهم ترین جاذبه مذهبی تبریز

امامزاده سید حمزه (ع) تبریز یکی از اماکن مذهبی تبریز است که در زمان سلطان محمود غزنوی و سلطان محمد خدابنده نیز می زیسته است. این سید جلیل القدر نسب شناخته شده ای دارند که تمامی مراجع عظام، همگی بر نسب ایشان اتفاق نظر دارند. طبق نظرات این علماء شیعه، نسب امامزاده سید حمزه تبریز با 16 واسطه به امام موسی کاظم (ع) می رسد. این امامزاده در زمان پادشاهان خود دارای جاه و مقام بود که حتی زمانی به سمت وزارت و دفتر داری دربار اولجایتو مشغول بود. بعد مدتی این امامزاده از منسب خود کناره گرفت و باقی عمرش را به زهد و تقوا گذراند. 
امامزاده سید حمزه (ع) با این که از جاه و مقام خود کناره گیری کرده بود اما باز هم مورد توجه حاکم بود و همواره به ایشان احترام می گذاشت. این امامزاده در زمان برگشت از قصر سلطان در کوی سرخاب بود که توسط تیری دار فانی را وداع گفت و به سوی حق شتافت. این امامزاده همواره مورد احترام بود که حتی مجرمینی که در این مکان می نشستند تخفیفی در مجازاتشان اعمال می شد.
امامزاده سید حمزه (ع) دارای گنبد و بارگاه زیبایی می باشد که در بالای مقبره امامزاده، آئینه کاری های زیبا و کتیبه ای به خط نستعلیق تعبیه شده است. در متن کتیبه نام امیر علی اکبرخان میرپنجه، فرزند پناه الحق پاشاخان حک شده که آیینه کار این بارگاه بوده و معتمد السلطان نیز در آن مباشرت داشته است. مرمت پایانی و اساسی حرم امامزاده سید حمزه (ع) در زمان قاجار صورت گرفته که به تاریخ 1279 هجری قمری بر می گردد.

امامزاده سید حمزه تبریز
امامزاده سید حمزه تبریز

امامزاده ابراهیم (ع) امامزاده ای در ابهام

آستان مقدس امامزاده ابراهیم (ع) تبریز از دیگر اماکن مذهبی تبریز است که در خیابان شمس تبریزی، محله شتربان قرار دارد. این امامزاده مسلماً یکی از نوادگان امامان است اما برای نسب ایشان ابهاماتی وجود دارد که هنوز هم عده ای از علماء برای نسب ایشان اختلاف نظر دارند. برخی می گویند ایشان فرزند موسی بن جعفر می باشند و از برادران امام رضا (ع) محسوب می شوند. اما برخی دیگر از علماء نسب شناس اتفاق نظر دارند که ایشان از نوادگان امام سجاد (ع) می باشند؛ ولی مطمئناً این امامزاده از خاندان پاک رسول الله (ص) است.
مقبره امامزاده ابراهیم (ع) مانند مقبره دیگر امامزاده ها از آیینه کاری ها و زیبایی خاصی برخوردار نمی باشد و بسیار ساده و بی آلایش است. یک ضریح چوبی مشبک کاری شده بر روی قبر قرار دارد که حافظ قبر ایشان می باشد. این امامزاده یک صحن کوچک، چند ایوان و ... دارد که به همت مسئولین امر اکنون بارگاه و ضریحی در خور شان این امامزاده ساخته شده و با آئینه کاری های زیبا آراسته شده است.

امام زاده ابراهیم تبریز
امام زاده ابراهیم تبریز

مسجد سلیمانیه تبریز یا مسجد استاد و شاگرد؟

مسجد سلیمانیه تبریز که به مسجد استا و شاگرد مشهور است یکی از قدیمی ترین مساجد تبریز است که می توان قدمت آن را با مسجد کبود تبریز یکی دانست حتی شاید بیشتر. مسجد استا و شاگرد تبریز در زمان ایلخانیان ساخته شده که بنای بتدایی آن توسط فردی به نام امیر حسین چوپان در سنه 742 هجری قمری بنا شده است. وجه تسمیه مسجد سلیمانیه به این دلیل است که به نام خان مغول، سلیمان و نواده هلاکو خان گذاشته شده است.
مسجد سلیمانیه یا مسجد استا و شاگرد تبریز دارای کتیبه هایی است که به خط عبدالله صیوفی و یکی از شاگردانش نگاشته شده است. این مرد یکی از مشهور ترین خطاطان دوره ایلخانی بوده که به دلیل همین همکاری به نام مسجد استا و شاگرد نیز شناخته می شود. مسجد استا و شاگرد گنبد زیبایی دارد که زبان را از وصف زیبایی اش قاصر می کند. طاق و ایوان های مسجد نیز کاشی کاری بوده و دارای پایه هایی آجری می باشد.
مسجد استا و شاگرد سنگ مرمرینی در بیرون از مسجد دارد که نام مرمت گر آن با خط نستعلیق نوشته شده است.عباس ميرزا نايب ‌السلطنه تمام تعمیرات مسجد را انجام داد اما در زمان 1295 هجری قمری توسط فردی دیگر به نام حاج میرزا محمد علی قراچه داغی مورد بازسازی قرار گرفت. سرانجام مسجد استا و شاگرد تبریز توسط مردی فاخر به نام حاج محمد اردبیلی به طور کامل مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت. این مسجد یکی از آثار ثبت شده در فهرست آثار ملی ایران است که شماره آن 880 می باشد.

امامزاده سید جمال الدین (ع) در قبرستان کهنه تبریز

امامزاده سید جمال الدین (ع) تبریز یکی از امامزاده های شهر تبریز است که البته 3 امامزاده دیگر با همین نام در دیگر شهر های ایران نیز وجود دارد. برای نسب این امامزاده حرف ها و روایات ضد و نقیضی وجود دارد که نمی توان نادیده گرفت. آستان امامزاده سید جمال الدین (ع) در محله ای قدیمی به نام قبرستان کهنه جای گرفته است. بنا و ساختمان این امامزاده در قدیمی ترین بافت شهر تبریز قرار دارد.
امامزاده سید جمال الدین (ع) به نام های متفاوتی شناخته می شود که امامزاده موسی و امامزاده کهنه از جمله نام های این امامزاده می باشند. طبق روایات معتبر علماء نسب شناس، این امامزاده از نوادگان موسی بن جعفر (ع) می باشد که در فضیلت و کرامت زبانزد بوده اند. توصیه می کنیم اگر به این مکان مذهبی تبریز می روید سری هم از محله تاریخی آن بزنید تا خانه های قدیمی را مشاهده نمایید.

امامزاده سید جمال الدین تبریز
امامزاده سید جمال الدین تبریز

مسجد مقبره تبریز، همسایه بازار بزرگ تبریز

مسجد مقبره تبریز یکی از زیبا ترین اماکن تاریخی تبریز است که دستور ساخت آن توسط شاه طهماسب صفوی داده است. همانطور که می دانید سلسله صفوی، یکی از بهترین سلسله های پادشاهی در ایران بود که به خاندان عصمت و طهارت و ساخت مسجد و ... اهمیت فراوانی می دادند که نمونه آن همین دستور شاه طهماسب برای ساخت مسجد است. این مسجد تاریخی در ضلع شرقی میدان صاحب آباد، قرار دارد که به مسجد جامع سلطان متصل است. نا گفته نماند مهران رود نیز در کنار این مسجد روان بوده که اکنون اثری از آن نیست.
مسجد مقبره تبریز یک گنبد و دومناره داشت که در سال 1045 هجری قمری تخریب شد. دستور تخریب مسجد را سلطان مراد چهارم عثمانی داد. یک کاتپ به نام چلبی در کتاب خود اینگونه نوشته است: که عثمانی ها به دلیل دشمنی با شاه طهماسب این مسجد را خراب کرده و فقط دو طاق مرمری منقوش در ورودی دهلیز و اندرون مسجد مقبره به جای مانده است. معماری این بنا دارای زیبایی های منحصر به خود است که نقوش گل و بوته، اسلیمی و خطاطی منحصر به فردی دارد که بر روی سنگ ها حک شده اند.
مسجد مقبره تبریز بعد از عقب نشینی عثمانی ها در زمان شاه سلطان حسین صفوی توسط وزیر او بازسازی و بسیار زیبا ساخته شد. شاه سلطان حسین صفوی آخرین پادشاه این سلسله بود. این مسجد 9 ستون سنگی فوق العاده زیبا دارد و گنبد این مسجد به صورت ضربی شاخته شده است. متاسفانه در زلزله 1193 هجری شمسی سقف مسجد تخریب شد که توسط مرحوم میرزا مهدی قاضی طباطبایی مرمت شد. از آنجایی که مقبره این عالم بزرگوار در این مسجد قرار دارد نام آن به مسجد مقبره شهرت یافته است.

مسجد مقبره تبریز
مسجد مقبره تبریز

عون بن علی امامزاده است؟ ماهیت این آرامگاه چیست؟

آرامگاه عون بن علی شامل 2 امامزاده است که به نام عون و زید (ع) شناخته شده و در میان مردم به عینعلی و زینعلی شهرت یافته اند. آرامگاه این امامزاده ها در کوهی به همین نام قرار دارد که یکی از تفرجگاه های تبریز محسوب می شود. در کتاب سفر تاورنیه اینگونه نوشته شده است که این مکان پیش از اسلام آتشکده ای بوده که پس از ظهور اسلام در ایران تبدیل به زیارتگاه شده است. در آخرین روزهای سال دهم هجری، حافظ کربلایی این محل را بافندگی 2 برادر دانسته که مربوط به همین امامزاده ها بوده است.
آرامگاه عون بن علی و زید بن علی (ع) دارای نسبی مشخص هستند که طبق روایات از پسران امیر المومنین علی (ع) می باشند. اکنون آرامگاه این دو امامزاده و کوه آن تبدیل به یکی از بهترین مکان های تفریحی در تبریز شده است. این تفرجگاه زیبا، آب و هوایی فوق العاده مطبوع دارد که فضای سبز آن بر جلوه این مکان افزوده است. این مکان به هتل پارس ائل گلی تبریز نیز نزدیک می باشد.

امامزاده ای بر بام تبریز
امامزاده ای بر بام تبریز

کلیسای مریم مقدس یا جاذبه ای مذهبی تاریخی در تبریز

کلیسای مریم مقدس تبریز (Church of Mary) یکی از جاذبه های مذهبی تبریز است که قدمتی 500 ساله دارد. این کلیسا قدیمی ترین و بزرگ ترین کلیسای تبریز می باشد که مسیحیان و ارامنه این شهر زیبا و تاریخی برای برگزاری مراسم خود به این مکان مذهبی تبریز میایند. از نظر معماری و ساختمانی این کلیسا بسیار زیبا بوده و چشمان هر بیننده ای را مسحور خود می کند. لازم به ذکر است در این کلیسا فقط مسیحیان اجازه ورود دارند. 
کلیسای مریم مقدس تبریز دارای سنگی قبری قدیمی است که به زمان صفویان بر می گردد. ولی از طرف دیگر معماری و بنای سر در کلیسا شبیه معماری ایلخانی بوده که باعث شده قدمت آن به قرن 7 هجری قمری برسد. علاوه بر معماری ایلخانی موجود بر سردر کلیسا، آنچه که باعث اثبات آن می شود سفر مارکوپولو در طی سال های 1254 تا 1324  بوده که در مسیر سفر به چین، کلیسای مریم مقدس را دیده و به آن اشاره کرده است.
 کلیسای مریم مقدس تبریز در زمین لرزه ای تخریب شد و مجددا بازسازی و نوسازی شد. بازسازی این کلیسا به سبک معماری صفوی صورت گرفته  که البته 3 سال ساخت آن به طول انجامید. روایاتی وجود دارد که نشان می دهد در آن زمان پادشاهان مخالف ساخت کلیسا در شهر های مذهبی بوده اند از این رو کلیسا ها را شبانه می ساختند. البته این روایات در سفر نامه ی 2 جهانگرد به نام شاردن و تاورنیه به ثب رسیده است. این کلیسای زیبا و قدیمی در محله دیک باشی، میدان نماز (کوروش کبیر سابق) قرار دارد.

کلیسای مریم مقدس تبریز
کلیسای مریم مقدس تبریز

جاذبه مذهبی تبریز به نام کلیسای مریم ننه

کلیسای مریم ننه تبریز یکی دیگر از کلیساهای شهر تبریز است که در محله ای تاریخی به نام مارالان قرار دارد. مارالان محله ای است که تاریخ بسیاری از شهر تبریز را روایت می کند. کلیسای مریم ننه در میان کوچه خان و محله ارمنی نشین دونن قرار گرفته است. این کلیسای تاریخی تبریز در کوچه ای قرار دارد که زمانی باغ روس ها بوده و در حال حاضر نیز مربوط به جمهوری فدرال روسیه می باشد.
کلیسای مریم ننه جاذبه ی مذهبی ناشناخته ای است که شاید کمتر کسی نام آن را شنیده باشد اما این کلیسا دارای معماری زیبایی است که در نوع خود جذاب بوده و همواره ارمنی نشینان منطقه مارالان برای عبادت به این کلیسا می روند. طبق شواهد و قرائن موجود این کلیسا در زمان قاجار ساخته شده که می توان معماری سنتی ایرانی را نیز در این جاذبه ی مذهبی تاریخی تبریز به خوبی مشاهده نمود.

کلیسای مریم ننه تبریز
کلیسای مریم ننه تبریز

 

لیست اماکن زیارتی و مذهبی تبریز

امامزاده سید جمال الدین تبریز
امامزاده سید جمال الدین تبریز از اماکن مذهبی و محبوب شهر تبریز می باشد. سید جمال الدین یکی از اولاد امام موسی بن جعفر (ع) بوده که در ترویج دین ...
اکرم ترشیزی اکرم ترشیزی
کلیسای مریم مقدس تبریز
کلیسای مریم مقدس تبریز یکی از قدیمی ترین و بزرگ ترین کلیسا ها در شهر تبریز است که قدمتی بیش از 500 سال دارد. این کلیسا در قرن 6 هجری ...
اکرم ترشیزی اکرم ترشیزی
مسجد سلیمانیه تبریز را چرا مسجد استاد و شاگرد می گویند؟
مسجد استاد و شاگرد تبریز یا همان مسجد سلیمانیه تبریز یکی دیگر از مکان های مذهبی تبریز است که قدمتی دیرینه دارد. وجه تسمیه این مسجد به مسجد استا و ...
اکرم ترشیزی اکرم ترشیزی
امامزاده ابراهیم تبریز، مکانی مقدس در هاله ای از ابهام
امامزاده ابراهیم تبریز از دیگر مکان های مذهبی تبریز است که برای شهروندان بسیار ارزشمند است. این امامزاده با این که مکانی مقدس است، ولی در هاله ای از ابهام ...
اکرم ترشیزی اکرم ترشیزی
مسجد کبود تبریز، فیروزه ای به جا مانده از دوره قراقویونلو
مسجد کبود تبریز یکی از بناهای  باستانی شهر زیبای تبریز می باشد که از اهمیت زیادی نزد گردشگران و شهروندان برخوردار است. این بنا مذهبی معماری خاصی دارد که ...
اکرم ترشیزی اکرم ترشیزی
امامزاده سید حمزه تبریز، مامن دل های عاشق
امامزاده سید حمزه تبریز یکی از مقدس ترین مکان های مذهبی تبریز است که شجره نامه این امامزاده بزرگوار بسیار معتبر می باشد. این سید جلیل القدر و گرامی از ...
اکرم ترشیزی اکرم ترشیزی