کاخ ییلدیز استانبول جزئی از زیباترین کاخ های استانبول است که از نظر معماری و تاریخ، جایگاه ویژه ای دارد. کاخ ییلیدیز استانبول، مکانی فوق العاده زیبا در شهر استانبول می باشد که در واقع از غرفه ها و کیوسک های مختلفی شکل گرفته و مکانی برای تفریح و گردش پادشاهان عثمانی و خانواده شان بوده است. مساحت این کاخ دیدنی استانبول، 500 هزار مربع است که سلطان عبدالحمید آن را بنیان کرد.

کاخ ییلدیز استانبول نه تنها برای شهروندان استانبول، بلکه برای گردشگران تور استانبول هم نیز حائز اهمیت است. زیرا با مراجعه به این کاخ دیدنی می توانند از پارک، سالن تئاتر، کیوسک ها و غرفه های شاهی دیدن نمایند. در ادامه با مجله گردشگری پرشین هتل همراه شوید تا جزئیات بیشتری از این مکان تفریحی و گردشگری استانبول به دست آورید.

کاخ ییلدیز
فضای داخلی کاخ ییلدیز استانبول

کاخ ییلدیز استانبول و تاریخچه آن

تاریخچه کاخ منحصر به فرد ییلدیز استانبول به قرن 17 میلادی بر می گردد. مالک این کاخ، سلطان محمود اول بود که با ساخت یک غرفه زیبا و کوچک؛ دل دخترش کایا سلطان را شاد نمود و به او در سال 1640 هدیه داد. یک کاخ تابستانی به دستور سلطان سلیم سوم در بین سال های 1789 و 1807 (قرن 18) ساخته شد که بعد ییلدیز نام گرفت.

کاخ ییلدیز استانبول در زمان سلطان محمود دوم به غرفه ای کوچک مجهز شد که این غرفه برای بازدید تمرین ارتش، قابل استفاده بود. پس از مدتی سلطان عبدالمجید دستور داد برای مادرش ساختمانی جدید بسازند تا در آن اقامت کند. در سال 1876 غرفه مادر، مورد بازسازی قرار گرفت و غرفه جدیدی جایگزین آن شد.

کاخ ییلدیز
لوسترها و سقف لوکس کاخ ییلدیز قسطنطنیه

غرفه مابین بزرگ (Buyuk Mabeyn)، غرفه کادیر (Cadir)، غرفه مالتا (Malta Pavilion)، غرفه فروش (Sale Pavilion) و ... در واقع کاخ ییلدیز در شهر استانبول را شکل داده اند. این غرفه ها وجود داشت تا در سال 1877، سلطان عبدالحمید تصمیم گرفت همراه با دولت عثمانی به قصر نقل مکان کند.

کاخ ییلدیز شهر استانبول علاوه بر هزاران نفر پادگان، کارخانه چینی سازی، موزه، کتابخانه، تعمیرگاه، نجاری و تئاتر را نیز درون خود جای داده است. پادشاهی سلطان عبدالحمید طولی نکشید که از بین رفت و تمام اشیاء گران بهاء آن مورد سرقت قرار گرفت و ویران گشت.

تاریخچه کاخ ییلدیز استانبول در قرن 20 و 21

در قرن 20 میلادی پس از خلع سلطان عبدالحمید، کتابخانه باقی ماند. در این کتابخانه عکس ها و دست نوشته های وی، همچنین دیگر قرار دادها وجود دارد که از آن به خوبی حفظ می گردد. دولت جدید ترکیه کاخ ییلدیز را نوسازی نمود و از آن به عنوان یک کازینو لوکس استفاده کرد.

کاخ ییلدیز
پنجره های کاخ ییلدیز استانبول

کاخ ییلدیز بعد از مدت ها تبدیل به مهمان سرا شد که البته فقط اشخاص مهم؛ مانند دولت مردان دیگر کشورها در آن اقامت می کردند. سرانجام در سال 1990 میلادی دولت جدید ترکیه کاخ را جزء اموال عمومی بر شمرد و آن را تبدیل به موزه کرد؛ تا تاریخ و سرگذشت کاخ ییلدیز برای آیندگان حفظ شود.

در سال 2018، کاخ جذاب ییلدیز به دلیل بازسازی تحت شرایط مرموزی که به طور عمومی گفته می شود بازسازی است، بسته شد. اکنون نگهبانان مسلح به گشت و گذار می پردازند و اطلاعات کمی به جز گفتن قصر بسته است را به گردشگران می دهند. در ادامه مطلب، قسمت های مختلف این کاخ دیدنی استانبول را خواهید شناخت.

بخش های مختلف کاخ ییلدیز استانبول

همانطور که ذکر کردیم کاخ زیبای ییلدیز از چندین قسمت شکل گرفته که غرفه کیوسک، غرفه مابین بزرگ و ... تنها بخشی از آن هستند. غرفه کادیر، کتابخانه، تئاتر و کیوسک مالتا هم از دیگر بخش های کاخ هستند. در ذیل این مطلب به شرح مختصری از این بخش ها پرداخته ایم.

کاخ ییلدیز
نمای خارجی کاخ ییلدیز قسطنطنیه

کیوسک یا غرفه مالتا در کاخ ییلدیز

کیوسک مالتا توسط Sarkis Balyan طراحی شده که در قسمت جنگلی یا همان پارک ییلدیز قرار گرفته است. همچنین در باغ پشتی کاخ Çırağan، غرفه تماشا و استراحت در نخلستان نیز وجود دارد. در زمان عثمانی ها قسمت هایی از کاخ به نام مکان های فتح شده، فراخوانده می شد.

کیوسک مالتا در سال 1565 بعد از محاصره مالت توسط عثمانی ها ساخته شد. البته این محاصره بی فایده بود و شوالیه های مالت، ارتش عثمانی را شکست دادند و این سرزمین هرگز توسط عثمانی ها فتح نگردید. این غرفه در ضلع شمالی دیوار جدا کننده کاخ ییلدیز واقع می باشد.

غرفه خرید کاخ ییلدیز

غرفه خرید کاخ ییلدیز در اصل همان اقامتگاه سلطان بود که ساختمانی دو طبقه و یک زیرزمین دارد. این ساختمان از مخلوط چوب و سنگ و در 3 مرحله ساخته شده است. قسمت اول در دهه 1870 شکل گرفت که شبیه یک خانه کلبه سوئیسی می باشد. وینستون چرچیل و شارل دوگل از بازدید کنندگان غرفه کیوسک بوده اند.

کاخ ییلدیز
نمای دیگر از کاخ ییلدیز

بخش دوم غرفه خرید کاخ ییلدیز در سال 1889 ساخته شد که برای اسکان قیصر ویلهلم دوم (اولین پادشاه خارجی که از کاخ ییلدیز دیدن کرد) ساخته شد. در همین زمان، بخش دیگری به نام سالن مادر مروارید Sedefli Salon ساخته شد که وجه تسمیه آن به دلیل استفاده از مروارید های درشت برای تمام سطح سالن گذاشته شده است. در سقف سالن نیز نقاشی هایی خیره کننده دیده می شود.

اتاق پذیرایی قسمت سوم کیوسک خرید است که کایزر ویلهلم دوم در سال 1898 دستور ساخت آن را داد. طراحی این اتاق به گونه ای است که در تمام بناهای کاخ، برجسته ترین اتاق به شمار می رود. در کف اتاق پذیرایی، فرشی به متراژ 400 متر مربع پهن شده که توسط 60 بافنده با دست بافته شده است. سقف طلاکاری شده همراه با رنگ قهوه ای و اینه های بزرگ از ویژگی های این اتاق پذیرایی هستند.

غرفه کادیر

غرفه کادیر در زمان سلطان حمید ساخته شد که یک زندان بود. در این زندان؛ افراد مجرم تحت شکنجه قرار می گرفتند تا سزای اعمال خود را ببینند. اما در حال حاضر این زندان تبدیل به یک رستوران و کافی شاپ شده تا از بازدیدکنندگان و گردشگران تور استانبول پذیرایی شایسته ای به عمل آورد.

کاخ ییلدیز
میز شاهانه پذیرایی در کاخ ییلدیز استانبول

تئاتر کاخ ییلدیز

در سال 1889 یک تئاتر توسط سلطان عبدالحمید دوم ساخته شد که در سقف گنبدی این سالن تئاتر، ستاره هایی منقوش شده که اشاره به نام ییلدیز دارد. ییلدیز در زبان ترکی به معنی ستاره است و از آنجایی که کسی حق پشت کردن به سلطان را نداشت، موقعیت بالکن به گونه ای قرار گرفته بود که صندلی های ردیف اول قابل استفاده نباشند.

تئاتر کاخ ییلدیز به خود افتخار می کند که اولین شخصی است که تصاویر متحرک را در سرزمین عثمانی نشان می دهد. در زمان سلطان عبدالحمید دوم، چرم امپریال محل اصلی سرگرمی بود. او گروهی را تشکیل داد که فقط برای افراد برجسته محلی و اروپایی برنامه اجرا می کرد.

در سال 1893، آرتورو ایتالیایی برای عبدالحمید برنامه اجرا کرد و سلطان، این اجرا را بسیار دوست داشت و به نشانه تشکر، وی را مدیر تئاتر کرد. گالری تئاتر کاخ ییلدیز می تواند 150 نفر را در خود جای دهد و جعبه های مرتفع، ستون ها را پشتیبانی می کردند، در حالی که دیوارها رنگ طلایی داشتند. امروزه لباس های اصلی از روزهای گذشته در سراسر کشور به نمایش گذاشته شده اند.

کاخ ییلدیز
فضای سبز کاخ ییلدیز قسطنطنیه

کارخانه چینی امپریال

کارخانه چینی امپریال کاخ ییلدیز در سال 1895 افتتاح شد تا پاسخگوی تقاضای طبقات بالای سرامیک به سبک اروپایی باشد. در این کارخانه کاسه ها، گلدان ها و بشقاب هایی که تولید می شد، اغلب صحنه های ایده آلی از تنگه بسفر استانبول را به تصویر می کشید. نمای ظاهری این کارخانه به سبک قلعه های قرون وسطایی بوده که از نظر معماری بسیار جالب است.

پارک ییلدیز یا پارک کازانچو اوغلو

منطقه جنگلی طبیعی کاخ ییلدیز، زمانی به عنوان پارک کازانچو اوغلو شناخته می شد که بیشترین قسمت پارک امروزی ییلدیز را تشکیل می دهد. وجود درختان زیبا و فضای سبز عالی سبب شده تا یکی از بهترین پارک های استانبول به شمار رود. این محوطه ی زیبا سال ها پیش برای گردشگران تور استانبول از کاخ جدا گردید و در حال حاضر استفاده برای عموم آزاد می باشد.

موقعیت مکانی کاخ ییلدیز استانبول

کاخ زیبا و جذاب ییلدیز استانبول در دامنه تپه مشرف به تنگه بسفر استانبول، بین بشیکتاش و اورتاکوی و بالمومکو قرار دارد. همین امر باعث می شود تا چشم انداز عالی رو به دریای مرمره از این کاخ دیده شود. این کاخ زیبا در منطقه بشیکتاش، ییلدیز ماه قرار دارد و در نوار ساحلی تنگه بسفر قرار گرفته است.

کاخ ییلدیز
نمایی از پنجره های کاخ ییلدیز

دسترسی به این مکان تاریخی بسیار ساده بوده و با مترو و اتوبوس می توان به آن مراجعه کرد. از میدان تکسیم استانبول تا منطقه بشیکتاش فاصله ای بسیار اندک است و از جاذبه های نزدیک به این مکان جذاب می توان به برج گالاتا استانبول و کاخ دلما باغچه استانبول اشاره کرد. در ادامه با هزینه ورودی و ساعات کار کاخ ییلدیز استانبول آشنا خواهید شد.

ساعات بازدید و هزینه ورودی کاخ ییلدیز استانبول

گردشگران عزیزی که تور استانبول را با قیمتی ویژه رزرو می کنند، باید بدانند که ساعات بازدید از این کاخ 9 صبح تا 7 شب می باشد. البته این تایم کاری برای فصل بهار و تابستان است. در فصل زمستان از ساعت 9 صبح تا 5 عصر می توان از کاخ ییلدیز بازدید کرد. هزینه ورودی کاخ ییلدیز در حال حاضز 10 لیره ترکیه می باشد. لازم به ذکر است با داشتن کارت موزه، هزینه ورودی رایگان خواهد بود.

اگر هم به دنبال هتلی نزدیک به این مکان تفریحی و گردشگری هستید، پیشنهاد می کنیم به لیست هتل های استانبول مراجعه کرده و از میان آن ها، هتل چراغان پالاس کمپینسکی استانبول را رزرو نمایید. لطفا با انتقادات و پیشنهادات سازنده خود ما را در بهتر شدن این مطلب، یاری کنید.

بیشتر بخوانید :
منابع :