منارجنبان اصفهان یکی از جاهای دیدنی اصفهان و حیرت آور آن می باشد که تکان خوردن مناره های آن دلیل شگفتی این جاذبه است. مسلماً هر زمان که نام اصفهان به میان آید ذهن شما ناخودآگاه سمت جاذبه هایی همچون سی و سه پل، میدان نقش جهان، کاخ چهل ستون و منارجنبان اصفهان می رود.

منارجنبان اصفهان در سال 716 هجری قمری ساخته شده است. عموعبدالله کارلادانی (یکی از عارفان بزرگ روستای کارلادان) یکی از چهره های مشهور مدفون در این مناره می باشد. کارلادان از روستاهای تاریخی و اصیل ماربین اصفهان است. طبق سنگ نوشته تاریخی که بر روی قبر عمو عبدالله وجود دارد، نشان می دهد منار جنبان اصفهان در زمان سلطان محمد خدابنده الجایتو( یکی از شاه های ایلخانی مسلمان) بنا شده است.

منارجنبان چرا تکان می خورد؟

همانطور که آگاه هستید مناره ها نشان دهنده مذهب و معنویت هستند که در تمامی مساجد و مکان های مذهبی دیده می شوند. اما برخی از این مناره ها در ایران به گونه ای طراحی شده اند که تکان می خورند. مشهورترین منار جنبان های ایران شامل منار جنبان خرانق (یزد)  منار جنبان اصفهان می شود.

با مکان های تفریحی و گردشگری برتر اصفهان آشنا شوید

دلیل تکان خوردن منار جنبان به معماری بی نقص آن و پدیده تشدید یا رزونانس بر می گردد. زیرا با تکان خوردن یک مناره، مناره دیگر به حرکت در می آید. بدین گونه که هر 2 مناره وصل یکدیگر هستند و واکنش هر مناره به دیگری منتقل می شود. حتی برای این بنای تاریخی اصفهان گفته شده که دیگر بخش های آن هم با تکان خوردن مناره ها حرکت می کنند.

شاید در وهله اول تصور کنید که چنین اتفاقی درست نیست، اما مهندسان علم فیزیک مانند کریستیان دوپلر (فیزیکدان و ریاضی دان اتریشی) نظریه ای دارند که حجت را تمام می کنند. طبق نظریه دوپلر مناره ها وزن بسیار سبکی دارند و مشابه یکدیگر ساخته شده اند که بر اثر حرکت یکی از مناره، مناره دیگر نیز واکنش نشان می دهد.

البته در برخی از کشورها مانند عراق و عربستان ادعاهایی وجود دارد که حاکی از مناره های جنبان است. یکی دیگر از مشهور ترین مناره های جنبان ایران، مربوط به مسجد جامع نیشابور می شود که در زمان های گذشته دارای بلند ترین مناره های جنبان بوده که با 2 هزار مثقال طلا ساخته شده بودند.

کاخ عالی قاپو اصفهان چند طبقه است؟

معماری منارجنبان اصفهان

قبل از گسترده شدن شهر اصفهان، منار جنبان در روستایی به نام کارلادان واقع بود که پس از پهناور شدن شهر اصفهان، این مکان در شهر اصفهان (منطقه نصرآباد) قرار گرفته است. کاشی های ستاره ای چهار پر همراه با رنگ لاجوردی زیبایشان، چشمان شما را خیره به ساختمان بنا می کند.

اشکال های مختلف با اضلاع متفاوت هم از دیگر جاذبه های معماری منارجنبان اصفهان است. این جاذبه تاریخی 1 بقعه و 2 مناره دارد که بقعه آن بر روی مزار عمو عبدالله قرار دارد. ارتفاع مقبره عمو عبدالله از زمین 10 متر بوده و هر مناره آن 17 متر بلندی دارند. جهت دسترسی به مناره ها و بام باید از درگاه کوچک تعبیه شده که با پله های مارپیچ طراحی شده عبور کنید. 

معماری منارجنبان اصفهان سبک مغول و دوره ایلخانی را نشان می دهد. اما برخی از معماری های بنا به خصوص مناره ها به اواخر دوران صفویه بر می گردد که به این مجموعه اضافه شده اند. البته مهم ترین تفاوت درباره منارجنبان اصفهان با دیگر منارجنبان های ایران این است که بخش های مختلف این مجموعه هم به لرزه در می آید.

پل خواجو اصفهان قدیمی تر است یا سی و سه پل؟

منار جنبان اصفهان کجاست؟چگونه برویم؟ ساعت بازدید

جهت رسیدن به این مناره های دیدنی، باید 6 کیلومتر از اصفهان دور شوید و به سمت نجف آباد حرکت کنید. سپس وارد منطقه نصر آباد شده و داخل خیابان آتشگاه شوید. پس از وارد شدن به خیابان آتشگاه، منارجنبان مقابل چشمان شما خواهد بود. ساعت بازدید از این مجموعه تاریخی از 9 صبح تا 5 عصر می باشد.

البته در تعطیلات نوروز جنبیدن مناره ها از 2 بار در روز به 8 بار در روز تغییر می کند که دلیل آن هم حجم بالای مسافران در ایام عید است. ضمن این که تنها یک شخص از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری اصفهان حق دارد وارد راه پله شده و در ساعت های مقرر مناره ها را به حرکت درآورد.

بیشتر بخوانید :
منابع :