سی و سه پل، نامی آشنا و زبانزد در بین مردم ایران می باشد که حتی وجود آن، محبوبیت شهر اصفهان را فرا تر از مرز های ایران برده است. به گونه ای که سالانه شاهد هجوم تعداد زیادی گردشگر از سراسر دنیا برای بازدید از این جاذبه شهر می باشیم.

مراکز تفریحی و گردشگری در اصفهان را بیشتر بشناسید

نام سی و سه پل اصفهان را حتی می توان از زبان بسیاری از محققان خارجی نیز شنید که به تحسین معماری این بنا پرداخته اند. به عنوان مثال پرسی سایکس که یکی از ژنرال های انگلیسی به شمار می رفت و به دلیل علاقه بسیار به کشور ایران، در کشور هندوستان به تحصیل زبان ایرانی پرداخت، در رابطه با این بنا اینگونه می گوید:

سی و سه پل به راستی یکی از پل های درجه یک در دنیا است و معماری آن، شاهکار بشریت به شمار می رود. با توجه به این موضوعات در رابطه با این پل بی نظیر، افراد بسیاری وجود دارند که تنها نامی از این پل را شنیده اند و علاقه مند هستند تا دلیل این معروفیت و خاص بودن پل سی و سه پل را بدانند. پرشین هتل در این مقاله، به طور دقیق سی و سه پل اصفهان را به شما معرفی خواهد کرد. با ما همراه شوید. 

همه چیز درباره سی و سه پل اصفهان

سی و سه پل، در واقع نمادی برای معرفی شهر اصفهان به شمار می رود که بسیاری از ما و یا حتی گردشگران خارجی، اصفهان را بر اساس محل قرار گیری این پل بی نظیر می شناسیم و یا حتی به این عنوان معرفی می کنیم. بنابراین می توان نام این پل را در صدر تمامی جاذبه های اصفهان قرار داد که پیشنهاد می شود در سفر به این شهر از آن غافل شوید.

سی سه پل در بازه زمان های مختلف، نام های متفاوتی داشت و در نهایت، این نام به عنوان اسم اصلی آن به جهانیان معرفی شد. از جمله دیگر نام های سی و سه پل که در گذشته و در طول تاریخ  گفته می شده است، می توان به پل شاه عباسی، پل الله وردی خان، پل جلفا، پل چهل چشمه و پل سی و سه چشمه اشاره نمود. 

سی و سه پل چه مقدار عرض و طول دارد؟

سی و سه پل اصفهان دارای؛ 33 دهانه می باشد که به همین دلیل به این نام نیز معروف شده است. طول این پل 295 متر و عرض آن 14 متر می باشد. البته اکنون آب داخل دریاچه خشک شده و دیگر به اندازه قدیم زیبایی ندارد، اما در گذشته، انعکاس تصویر این پل های سی و سه پل بر روی آب بسیار زیبا بوده اند که زیبایی آن را غیر قابل وصف می کردند. 

آشنایی با کاخ چهلستون اصفهان

سی و سه پل با توجه به طولی که دارد، به عنوان طولانی ترین پل روی زاینده رود معرفی می شود که در تاریخ 15 دی سال 1310 به ثبت میراث ملی ایران رسیده است. قدم زدن بر روی این پل طولانی، قطعا می تواند یکی از لذت بخش ترین کارهایی باشد که شما در سفر به این شهر انجام خواهید داد. بی شک آرامش وصف نشدنی، غیر قابل تکرار است. 

حقایقی درباره معماری سی و سه پل اصفهان

با توجه به قرار گیری سی و سه پل در دل آب های رود زاینده رود، می توان گفت معماری این پل چندان ساده نبوده و دارای پیچیدگی های خاص به خود است که باعث شده پس از این همه سال، بنای پل با قرار گیری در آب، دچار آسیب و مشکلی نشود. به همین دلیل هم است که بسیاری از محققان و افراد سر شناس خارجی، فکوس خاصی روی معماری این بنا دارند.

از این رو در این بخش از مقاله، تصمیم گرفتیم تا توضیحاتی جامع را در رابطه با معماری بنای سی و سه پل در اختیار شما قرار دهیم. حال آیا به نظر شما، معماری سی و سه پل چگونه انجام شده و با چه مصالحی صورت گرفته که چنین ویژگی در مقابل آب رود ایجاد می کند؟

مصالح استفاده شده در ساخت سی و سه پل 

برای ساخت بنای سی و سه پل اصفهان، از مصالحی نظیر سنگ، آجر، ملات ساروج و گچ استفاده شده است. محققان و کارشناسان پس از تحقیقات بسیار بر روی پایه های پل سی و سه پل به نتیجه رسیده اند که این پایه ها به گونه ای طراحی شده که رطوبت، دوام و استحکام آن را افزایش می دهند. به گونه ای که باعث شده در طی این سال ها، پل تخریب نشده و آسیبی به آن وارد نشده است. 

سی و سه پل، دارای طاق نماهایی سرپوشیده در دو طرف خود می باشد که از یک طرف این پل را رودخانه متصل کرده و از طرفی دیگر را دسترسی به میان پل را مسیر می کنند. این طاق نماها باعث شده اند تا راه گذر برای افراد از دو سوی پل ایجاد شود که البته این راه باریک مسقفی می باشد. 

پیاده رو های سی سه و سه پل از 99 طاقچه ایجاد شده اند که در گذشته، تابلو های نقاشی و آثار هنری در این قسمت ها به چشم می خورد؛ اما امروزه آثاری از این تابلو ها وجود ندارد و قابل بازدید نیستند. با این وجود هنوز هم در زمان قدم زدن در این پیاده رو، شما زیبایی های چشم گیری را مشاهده می کنید و می توانید لذت تکرار نشدنی را تجربه نمایید.

درباره تاریخچه سی و سه پل بیشتر بدانید    

امروزه با خشک شدن آب زاینده رود، بسیاری از جذابیت سی و سه پل گرفته شده و مانند گذشته آن طراوت و زیبایی قبل را ندارد. از این رو می توان گفت تاریخچه این پل، جذاب تر از زمان حال آن است و می تواند موضوعی خواندنی و جذاب برای شما علاقه مندان و یا حتی گردشگران عزیز محسوب شود. 

مطالبی جالب درباره کاخ عالی قاپو اصفهان

در واقع با مطالعه تاریخچه سی و سه پل، افراد در زمان بازدید لذت بیشتری می برند و یا حتی گاهی اطلاع از تاریخچه جذاب این پل، دلیلی برای جذب گردشگران و وسوسه برای بازدید از نزدیک می شود. از این رو ما در ادامه مطلب، به معرفی دقیق تاریخچه سی و سه پل خواهیم پرداخت، با ما همراه شوید. 

سی و سه پل در چه زمانی و توسط چه شخصی ساخته شده است؟    

ساخت سی و سه پل، در زمان شاه عباس اول و در دوران صفویه انجام گرفته است. در واقع شاه عباس اول در سال 1008 مطابق با دوازدهمین سال حکومت خود، دستور ساخت این پل را صادر نمود و در سال 1011 کار اتمام آن را به الله وردی خان اوندیلادزه گرجی سپرد. الله وردی خان سردار معروف صفوی بوده است نظارت و هزینه ساخت این بنا را بر عهده داشت و سرانجام آن را به پایان رساند. 

همچنین معماری بنای سی و سه پل اصفهان توسط شخصی به نام حسین بنا اصفهانی صورت گرفته است که یکی از بزرگترین معماران دوران صفوی شناخته می شد. پس از سی و سه پل، شاهکارهایی مانند مسجد شیخ لطف الله به دست این فرد ساخته شده و به ثبت رسیده است که نشانگر معماری فوق العاده آن می باشد. 

البته نظریه های بسیاری در رابطه با سال ساخت سی سه پل وجود دارد که گاهی تردید هایی را در رابطه با زمان دقیق ساخت این بنا به وجود می آورد. به عنوان مثال یکی از شاعر های بزرگ در دوران شاه عباس صفوی به نام شیخ علی نقلی کمره ای در اشعار خود به سال 1005 قمری اشاره داشته که نشان می دهد این پل در این سال ساخته شده است. 

آیا سی و سه پل از ابتدا دارای 33 دهانه بوده است؟

همانطور که در بالای مقاله هم گفته شد، در گذشته این پل، به نام های مختلفی شناخته می شده است. در واقع نام سی و سه پل برای روی این بنا از زمانی معروف شد که دهانه های پل به این تعداد تبدیل شدند. چرا که در زمان ساخت و در آن دوران، این پل دارای 40 دهانه بوده که به مرور زمان با کاشت درختان و انحراف های آب، چند دهانه از پل تخریب شدند. 

پس از تخریب این دهانه ها، پل دارای سی و سه دهانه شد که سپس به این عنوان نام گذاری گشت. نا گفته نماند که در دوران حکومت شاه عباس، پلان اصلی شهر اصفهان چهارباغ به شمار می رفت که در مجموع، از دو محور عمود بهم شکل می گرفت. 

این پل زیبا امتداد یکی از این محور های اصلی پلان قرار گرفته و در واقع راهی برای اتصال چهار باغ عباسی به چهار باغ بالا، باغ هزار جریب، عباس آباد و محله جلفا محسوب می شود. با بازدید از سی و سه پل اصفهان، بقایایی از یک دیوار سنگی در سمت شمال را مشاهده می کنید که این موضوع به اقدامات شهرداری در سال 1330 باز میگردد.

به گونه ای که در این سال، شهردار اصفهان به نام مصطفی خان مستوفی زمین های اطراف این پل را آزاد کرد و پس از باز کردن مجرای عبور آب، دیواری سنگی را در سمت شمال پل ساخت. همچنین در آن دوران، درست جلوی پل سی و سه پل، مجسمه ای از رضاه شاه سوار بر اسب روی ستونی به ارتفاع 5 متر وجود داشته است که اکنون از این مجسمه نیز، اثری باقی نماند و رویت نمی شود. 

چه مراسمات تاریخی در سی و سه پل تا کنون اجرا شده است؟

سی و سه پل، نه تنها یکی از بی نظیر ترین جاذبه های تاریخی در شهر اصفهان به شمار می رود، بلکه از نظر معنوی نیز اهمیت بالایی برای حکومت داشته است. از این رو بسیاری از مراسمات مهم تاریخی در این پل صورت گرفته و ثبت رسیده است که اکنون می توان به آن ها اشاره داشت. 

از جمله این مراسمات می توان به جشن آب پاشان یا آب ریزان اشاره نمود که در 13 تیر ماه صورت می گیرد. در این جشن افراد در پل تجمع می کنند و روی هم دیگر آب یا گلاب می ریزند. همچنین مراسم خاج شویان نیز در زمان صفوی، در محل این پل صورت می گرفته است که مخصوص به ارمنی های آن دوران بوده و توسط این اشخاص انجام می شود. 

جشن نوروزی در سی و سه پل اصفهان نیز بسیار معروف می باشد و اهمیت بسیاری در دوران صفوی داشته است. به گونه ای که مردم و حکومت در آن زمان، هفت روز عید را در این محل به چراغانی و گل ریزان می پرداختند. از این رو می توان گفت در دوران صفویه، اوج شکوفایی و رونق سی و سه پل بوده که اکنون آثاری از این شکوه در این پل دیده نمی شود. 

دلیل نام گذاری سی و سه پل اصفهان چیست؟

در نگاه اول با وجود 33 دهانه پل، هر فردی متوجه دلیل نام گذاری آن می شود، اما با این وجود نظریه های دیگری هم در رابطه با نام گذاری این پل شنیده شده که می توانیم به آن ها نیز اشاره داشته باشیم. به عنوان مثال عده ای دلیل این نام گذاری را ارتباط میان تبار گرجی الله وردی خان و الفبای 33 حرفی گرجی می دانند. اما با توجه به 40 دهانه ای که این پل در ابتدا داشته، این نظریه نیز رد می شود. 

همچنین برخی دیگر از کارشناسان معتقد هستند که عدد 33 مربوط به آناهیتا، الهه آب است. در واقع این افراد سی و سه پل را نمادی از آناهیتا، الهه آب می دانند در میان آب های زاینده رو قرار داشته و استقامت بالا خود را حفظ کرده است. البته تمامی این موارد نظریه می باشند و صحت کامل ندارند. 

آدرس سی و سه پل اصفهان کجاست؟

به شهر اصفهان که وارد شوید، از هر فردی که درخواست آدرس سی و سه پل را داشته باشید، راه دسترسی و آدرس دقیق این پل زیبا را به شما نشان خواهد داد. از این رو برای پیدا کردن آن نیاز به نگرانی وجود ندارد. با این وجود پرشین هتل نیز آدرس دقیق سی و سه پل را در اختیار شم قرار خواهد داد تا بتوانید بدون اتلاف وقت و به راحتی پس از سفر به اصفهان و اقامت در هتل اصفهان مورد نظر  آن را یافت نمایید.

آدرس دقیق سی و سه پل اصفهان در ابتدای جنوبی خیابان چهارباغ بالا می باشد. البته این مسیر از یک رف به سی و سه پل دسترسی دارد و از طرفی دیگر ابتدای خیابان چهارباغ عباسی، میدان انقلاب قرار گرفته است. متروی اصفهان در چند قدمی این پل واقع گردیده و راه دسترسی را برای گردشگرانی که خودرو به همراه ندارند، بسیار راحت می کند. 

چه زمانی بهترین موقع برای بازدید از سی و سه پل است؟

با وجود خشک شدن اب زاینده رود، سی و سه پل نیز آن زیبایی سابق را ندارد، اما اگر قصد دارید تا به طور دقیق این پل را مورد مشاهده قرار دهید، بهتر است تا در هنگام روز مراجعه نمایید. البته در شب ها نیز با چراغانی های زیبا، پل نمایی جذاب دارد و زمان مناسبی برای گذراندن وقت در کنار خانواده محسوب می شود.

بیشتر بخوانید :
منابع :